// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Søren Mørch: 24 Statsministre
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Historie, Politik & debat, Politisk biografi, Roman, Samfund

Søren Mørch: 24 Statsministre

Skrevet af den 28. juli 2014 – 09:49Ingen kommentarer

Nogle bøger får lov at stå på hylden og kigge ned på en i flere år inden de i mangel af bedre får lov til at blive læst. Historikeren Søren Mørchs 480 sider store murstensværk ”24 Statsministre” fra 2000 er en af den slags bøger.

Men da jeg først havde fået bogen åbnet, så udfoldede der sig en ganske velskrevet og uhyre detaljeret gennemgang af 24 af de 25 statsministre, som har regeret Danmark i det 20. århundrede. I første omgang var planen at læse om enkelte statsministre. Tage kapitlerne om eksempelvis Stauning, H.C. Hansen og Poul Schlüter. Men jeg endte med at læse om alle 24 statsministre fra en ende af. Et resultat af Søren Mørchs beundringsværdige evne til at gøre tingene interessant. Gøre det interessant hvordan Hannibal Sehested (konseilspræsident 1900 – 1901) eller Klaus Berntsen (1910 – 1913) forvaltede embedet.

Mørch formår at trække en rød tråd gennem hele bogen og er heller ikke bange for at fælde ubarmhjertige domme over hvordan de enkelte statsministre klarede tjansen. Knud Kristensen, Hilmar Baunsgaard og Anker Jørgensen får direkte prædikaterne som uduelige. Og så argumenterer Søren Mørch bemærkelsesværdigt overbevisende for at den ellers så udskældte Erik Scavenius faktisk ikke gjorde det så skidt endda omstændighederne under besættelsen taget i betragtning.

Bogen skulle have indeholdt et kapitel om den 25. statsminister i det 20. århundrede, Poul Nyrup Rasmussen. Men udnævnelsen af Ritt Bjerregaard, Søren Mørchs kone, til fødevareminister i februar 2000 satte en naturlig stopper for det. I 2004 kom dog en revideret udgave med titlen ”25 statsministre”, der indeholdte et kapitel om Nyrup. Og til januar næste år kommer ”27 statsministre”, hvor Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen også kommer under kærlig behandling.

Næste bog, der er på vej ned fra hylden, er Søren Mørchs 582 sider lange “Den sidste danmarkshistorie” fra 1996.

Søren Mørch: 24 Statsministre. Gyldendal, 200. 480 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.