// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Peter Høeg: Effekten af Susan
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi, Roman

Peter Høeg: Effekten af Susan

Skrevet af den 19. juni 2014 – 07:11Ingen kommentarer

Lidt mærkværdigt er det da, at Susan Svendsen, hendes mand Laban og deres tvillinger Thit og Harald på samme tidspunkt ender i Indien i nogle ganske ubelejlige situationer med fængselsstraf til følge. Til gengæld giver det en fantastisk god base for afpresning! Og hvad kan man så presse Peter Høegs nye superkvinde Susan til? Jo, hun påkalder simpelthen noget så sjældent som oprigtighed!

Så er vi igang med den helt store krimi med et apokalyptisk spor og alt, hvad publikummet begærer – højforræderi, intriger, hemmeligheder og mord. I Peter Høegs nyeste bog Effekten af Susan, er hovedpersonen den 43 årige Susan. Hun er fysiker og forstår verden gennem naturvidenskabens lovmæssighed. Nu kan hun rede sin familie ud af en knibe ved at opspore og forhøre et gammelt medlem af en uofficiel kommision.

Det bliver i midlertidig ikke nogen let opgave. For hvis man kan noget så fantastisk, som at fremkalde troværdighed i folk, så skal man også være sikker på, at man kan, vil og tåler at høre sandheden. Derudover er der også en mulighed for at misbruge denne evne, så man må stoppe mens legen er god, men hvad mon der har bragt Susan i hendes uheldige situation i første omgang?

Med evnen til oprigtighed, må Susan erkende “at for et øjeblik kan et andet menneske vise os et troværdigt spejlbillede af os selv” på godt og ondt. Således bliver denne krimi ikke kun en udforskning af en verden, hvor solidaritet og empati findes som en gammel slidt religion ingen tør tro på, men fortællingen bliver også en historie om familielivet – den danske ynglings institution kernefamilien.

Historien har lidt svært ved at komme ud af starthullerne. Der er lagt i kakkelovnen til det helt store, og måske er det derfor, bogen starter lidt trægt på trods af spænding og action fra starten. Selvom den røde tråd holdes forholdsvis stramt, så har bogen flere projekter og et turbulent handlingsforløb. Det går til tider ud over karaktererne, som ikke altid fremstår helstøbte og overbevisende. Når det så er sagt, var jeg umådelig godt underholdt. Der er som altid hos Peter Høeg fart over feltet på mange forskellige planer, og jeg synes bestemt, at bogen er anbefalelsesværdig. Peter Høeg kan sidestille det fysiske og metafysiske på en ganske særlig måde. Så selvom jeg ikke synes potentialet i Susans effekt udnyttes til fulde, så tager effekten af Høeg mig alligevel for fuld kraft.

Peter Høeg, Effekten af Susan, Rosinante, 330 sider, Maj 2014.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.