// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jakob Fälling: Pionerer og verdensmestre – Danmarks Motor Union gennem 100 år
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Erindringer, Fotodokumentar, Historie

Jakob Fälling: Pionerer og verdensmestre – Danmarks Motor Union gennem 100 år

Skrevet af den 2. maj 2014 – 08:19Ingen kommentarer

Alene forsidebilledet til ”Pionerer og verdensmestre – Danmarks Motor Union gennem 100 år” drager dig ind i en verden, der bogstaveligt lugter af afbrændt benzin og varm olie. Forsiden er en motorcrosskører, der på sin Triumph motorcykel bidder i gruset på Volk Mølle i Randers i 1955 under afviklingen af VM i motocross. Fotografen er Mogens von Haven. Fotograf og billedet vandt i øvrigt World Press Photo-prisen samme år. Danmarks Motor Union blev stiftet 19. april 1914 for at imødekomme et praktisk behov for at koordinere de første sportsaktiviteter for motorcykler.

Mogens van Havens foto er et godt valg og en god optakt til de efterfølgende 213 sider, der er fyldt med beretninger om motorsportens historie i Danmark. Naturligvis med udgangspunkt i den jubilerende motorunion. Bogen handler om motorcykler og om dem, som sidder eller har siddet på sadlerne mellem forhjul og baghjul. Og indimellem også var levende sandsække i sidevognen. Bogen er spækket med navne på kendte motorsportsfolk, hvoraf flere har fået deres eget afsnit.

I ”Pionerer og verdensmestre – Danmarks Motor Union gennem 100 år” får vi også fortalt om udviklingen fra gademotorcyklers fremkomst i begyndelsen af forrige århundrede til specialbyggede racermaskiner frem til BMX-cykler, der blev en olympisk disciplin ved de olympiske lege i Beijing i 2008. Verdensmesterskabet i BMX blev i øvrigt afviklet i København i 2011. Bogen beskriver hvordan sporten har udviklet siden 1914.

Der er et imponerende opslagsværk i bogen, hvor danske mestre – både på hjemmebane og udebane – er oplistet. Lige fra årstal, navn, placering og ikke mindst på hvilken bane mesterskabet blev hjemtaget. I bogen loves det, at listerne bliver opdateret på dmusport.dk. Fornuftigt nok tager forfatterne forbehold over om visse lister er fuldstændig ajourført.

Måske henvender ”Pionerer og verdensmestre – Danmarks Motor Union gennem 100 år” sig til et begrænset publikum, der har både fart og tempo i blodet. Jeg har selv lidt af det, men andre kan sagtens læse med. Selv om der er en lang række bidragydere til teksten, så er sproget i bogen jævnt og glidende. Jubilæumsbogen er veldisponeret med en god opdeling i afsnit og med et godt udvalg af billeder. Bogen vejer 1,3 kilogram og er i formatet 24,5 cm i højden og 29,3 cm i bredden. Åbnet i opslag næsten 60 cm. Så pas på kaffekopperne.

”Pionerer og verdensmestre – Danmarks Motor Union gennem 100 år” er udgivet af Danmarks Motor Union i marts 2014. Forfatter Jakob Fälling. Bogen kan bestilles hos www.dmusport.dk

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.