// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Amos Oz: Mellem venner
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Amos Oz: Mellem venner

Skrevet af den 15. februar 2014 – 22:20Ingen kommentarer

Mellem venner er den første bog jeg læser af den israelske forfatter Amos Oz, men det bliver næppe den sidste.

Bogen består af 8 fortællinger/noveller, der til sammen udgør en lille stemningsmættet roman. Alle fortællinger foregår i slutningen af 1950´erne i den fiktive israelske kibbutz Yekhat.

Jeg tilbragte selv 3 måneder som volontør i en kibbutz i Negev ørkenen i 1996. På det tidspunkt var der sket ændringer i måden man levede sammen på i kibbutzerne. Udviklingen gik i retning af mindre fællesskab og mere privatliv. End udvikling der gradvist har fundet sted siden oprettelsen af de første kibbutzer omkring 1910.

Mellem venner skildrer kærlighed, omsorg, fællesskab og ensomhed. Mellem venner skildrer mellemmenneskelige konflikter og glæder der er alment gældende, men i en ramme, der er grundlæggende anderledes end den hverdag flertallet af bogens læsere lever i.

Størst indtryk gjorde Den lille dreng, som er en hjerteskærende fortælling om den 5 årige dreng Yuval, der på ingen måde trives og som i den grad må lide under ideen om at selv børnene er noget fællesskabet tager sig af. Yuval er lille af sin alder, tynd og pjevset, bliver drillet af de andre børn opg fremstår ikke alderssvarende. Aften efter aften bliver han som de andre af kibbutzens børn afleveret i børnehuset. Børnene er som alt andet i kibbutzen et fælles anliggende og derfor skal børnene sove i børnehuset om natten. Hvis børnene skal blive stærke voksne, der tror på fællesskabet skal de ikke pylres om i familiens skød. Kys og kærtegn giver svage børn – det er Yuvals mors holdning. Yuvals far er ikke enig, men han tør ikke gå imod sin kone og bliver derfor indirekte medansvarlig for den omsorgssvigt Yuval udsættes for.

Som resten af bogen er fortællingen skrevet udramatisk, og den rammer læseren lige i maven. Da jeg var i kibbutz, var man gået bort fra ideen om at børnene skulle tilbringe nætterne i børnehuset. Ideen om at være fælles om alt var i 1996 for længst ved at gå i opløsning.

Er du nysgerrig på at vide mere om kibbutzer kan du læse Politikens Bjørn Bredals glimrende kronik fra marts 2013, hvor han også bringer Amos Oz´ bog ind i sin analyse.

Amos Oz, Mellem venner, Gyldendal, 200 sider, Oversat af Hanne Friis, Februar 2014.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.