// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Alex Frank Larsen: Legenden om Denmark. Den danske slave, der ændrede USAs historie.
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Historie, Samfund

Alex Frank Larsen: Legenden om Denmark. Den danske slave, der ændrede USAs historie.

Skrevet af den 14. december 2013 – 11:16Ingen kommentarer

Det er et sort kapitel i Danmarkshistorien, som journalist og forfatter Alex Frank udruller i sin bog om slaven Denmark Vesey.

Danmark spillede i det 18. og 19. århundrede en central rolle i transport af slaver mellem Vestafrika, de vestindiske øer og de amerikanske kolonier. Helt frem til 1849 blev slaver sejlet under dansk flag. Man mener, at flere end 120.000 slaver blev sendt afsted fra de danske forter i Vestafrika. Hver tiende døde under transport og blev kastet over bord. Resten kunne se frem til et liv, der for langt flertallet af slaverne ikke var dyr værdigt.

I 1791 var der officielt cirka 27.000 slaver i Dansk Vestindien, men Frank Larsen mener, at tallet kan have været langt højere. De levede under usle forhold, knoklede indtil de segnede, og ethvert lille fejltrin kunne føre til den mest barbariske tortur. Angsten for slaveoprør var udbredt, og derfor blev der slået umenneskeligt hårdt ned på de sorte ved bare den mindste mistanke om planer om oprør eller flugt. Det er denne angst, der bliver Denmark Veseys skæbne.

Som en ung sort dreng blev Denmark transporteret på et amerikansk slaveskib, og han havnede på den danske ø Sankt Thomas. Han havde dog fanget skibskaptajnens interesse, som løste ham af lænkerne. Efter at have arbejdet på en plantage, blev han købt tilbage af kaptajnen og fik hyre som kahytsdreng. Han ender dog som slave, da kaptajnen går fallit efter at have drevet købmandshandel og skibsfart i en række år. Lykken tilsmiler dog Denmark, idet han køber en lotteriseddel og vinder den enorme sum af 1.500 dollar. For 600 dollar køber han sig fri i 1799, og herefter lever han livet. Han finder sammen med en række sorte unge kvinder og bliver far.

Et stigende antal slaveuroligheder rammer De Vestindiske Øer, men Denmark er ikke en del af urolighederne eller sammensværgelser. Han passer sin familie og ernærer sig som tømrer. Men alligevel bliver han i 1822 involveret i, hvad myndighederne betegnede som et storstilet slaveoprør. Politiet arresterer ham sammen med mange andre mænd og brygger anklager sammen. Beviserne er fabrikerede, men de hvide slaveejere har brug for at skræmme slaverne fra potentielle oprør, og Denmark henrettes sammen med kammerater i 1822. Denmark Vesey er i dag en kendt skikkelse i USA og figurerer som en helt i slavernes kamp for frihed. Men som Alex Frank Larsen viser, blev han dømt på frit opfundne anklager. Det er spændende og rystende læsning om magtmisbrug og historiske tragedier i Dansk Vestindien.

Alex Frank Larsen: »Legenden om Denmark. Den danske slave, der ændrede USAs historie.«, 173 sider, Gyldendal, 2013.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.