// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nikolaj Kirk: Beretninger fra fremmede køkkener
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Mad og drikke

Nikolaj Kirk: Beretninger fra fremmede køkkener

Skrevet af den 25. november 2013 – 07:55Ingen kommentarer

Nikolaj Kirk må være en mand med en stor mængde nysgerrighed og udlængsel. I hvert fald har han flere gange været ude i verdens afkroge og besøge de naturfolk, der stadig lever rimeligt upåvirket af verden udenfor. Og så er han en mand, der godt kan lide mad. Det har resulteret i bogen ‘Beretninger fra fremmede køkkener’, hvor han fortæller om sine besøg hos nogle udvalgte naturfolk, hvor hans indgangsvinkel til rejsen har været at opnå indsigt i deres traditionelle metoder og ingredienser i madlavningen.

Hans møde med naturfolkene er præget af ægte nysgerrighed og stor respekt, hvilket nok også er årsagen til, at de er villige til at dele deres liv med ham for en stund. Glæden ved og interessen for det, han møder, er smittende og hans entusiasme alene gør bogen spændende.

Rejserne ud i den store verden fortælles ikke så meget gennem beskrivelser af natur og geografi, her drejer det sig om menneskene og Nikolaj Kirks møde med dem, om mødet med deres skikke og daglidags vaner, og derigennem oplevelsen af deres mad. Han møder dem således gennem deres mad, og henter viden og inspiration fra maden på de få steder i verden, hvor indflydelsen udefra endnu holdes fra døren, og hvor det hele tilberedes og smager som det altid gjort.

Man får helt udlængsel ved at læse om og se flotte billeder af de spændende mennesker og steder, han har besøgt. Realistisk set vil jeg dog nok kvie mig ved selv at skulle spendere mange nætter i en lerhytte på den bare jord – jeg er vist for mageligt anlagt. Men så er det jo fantastisk dejligt for mig at Nikolaj Kirk gør det, nyder det, og så bagefter fortæller mig om den store oplevelse i en bog.

Bogen er spændende og letlæst, blandt andet fordi den ikke er så lang – meget af bogen består af opskrifter og billeder. En del af ingredienserne til retterne ligger noget udenfor dansk rækkevidde, og fungerer dermed mest som et fint supplement til fortællingen om folkene og deres mad. Men der er også en god portion opskrifter imellem, som sagtens kan prøves af i køkkenet derhjemme.

En enkelt anke ved bogen var dog, at i hvert fald den udgave jeg fik fingre i ikke var skåret så godt fra forlagets side. Det betød, at siderne stadig hang sammen, så jeg var nødt til at finde en kniv frem og selv sprætte siderne op før jeg kunne gå igang med at læse. Jeg håber og tror, at jeg bare var uheldig.

Nikolaj Kirk, Beretninger fra fremmede køkkener, Gyldendal, Oktober 2013

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.