// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Shani Boianjiu: Det evige folk har ingen frygt
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Shani Boianjiu: Det evige folk har ingen frygt

Skrevet af den 21. november 2013 – 08:20Ingen kommentarer

“Det evige folk har ingen frygt” er den unge israelske kvinde Shani Boianjius debutroman.

Da jeg var i starten af tyverne boede jeg af to omgange i Israel, og når jeg rejste rundt i landet eller blot bevægede mig rundt i Jerusalem kiggede jeg af og til på de unge kvindelige soldater. Jeg så smukke unge kvinder med store våben og jeg vidste at de tilbragte to år af deres liv som unge med at være soldater for deres land. Selv var jeg, som mange af mine jævnaldrende danske mænd og kvinder, rejst fra mit eget land for min egen skyld for at opleve en anden del af verden. Jeg var på samme tid fascineret af deres liv og havde også ondt af dem og var lettet over, at det ikke var mig, der skulle patruljere ved grænsen til Vestbredden dag efter dag.

Shani Boianjius debutroman handler netop om at være ung kvinde i Israel og om at aftjene sin værnepligt. Kvinderne i Israel har tvungen værnepligt i 21 måneder, mændene har i 36 måneder. Vi følger de tre kvinder Yael, Avishaug og Lea, der er vokset op sammen i en israelsk by nær grænsen til Libanon. Yael skal uddanne skarpskytter, Avishaug skal arbejde som grænsevagt og Lea skal være ved militærpolitiet.

Den første del af bogen er spændende og giver et interessant indblik i en verden, der på mange måder ligner unge danske kvinders liv og så alligevel slet ikke. Kvinderne drømmer om mænd, fjoller rundt med mænd og græder over mænd. Alt imens de drømmer om og planlægger fremtiden. Men kulissen og hverdagens gøremål er så ulig danske kvinders hverdag, og for de tre kvinder er det en selvfølge at de skal tjene deres land. Det gør man bare. Og derfor ved de også hvordan man bruger våben, hvordan man skal forholde sig hvis man udsættes for tåregas og de kan spotte en potentiel selvmordsbomber.

Men midtvejs i læsningen blev det svært at holde interessen fanget. Jeg begyndte at rode rundt i hovedpersonerne og deres dage blev for ens. Det som startede som eksotisk interessant læsning mistede glansen i takt med de lange støvede dage lagde sig på siderne i bogen.

Heldigvis er bogen fortalt med en ungdommelig stemme og det matcher meget godt de tre hovedpersoners ungdommelighed.

Shani Boianjiu, Det evige folk har ingen frygt, Gyldendal, September 2013, 368 sider, Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.