// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Yasmina Khadra: Sort måne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Yasmina Khadra: Sort måne

Skrevet af den 10. december 2013 – 14:03Ingen kommentarer

Yasmina Khadra (pseudonym for Mohammed Moulessehoul)har endnu engang skrevet en medrivende roman med kant. Jeg har tidligere anmeldt bøgerne Som dag følger nat og Svalerne i Kabul og havde høje forventninger til Sort måne, som heldigvis blev indfriet.

Romanens hovedperson lægen Kurt Krausmann fra Frankfurt er ved at gå i opløsning efter at hans elskede kone er død. Indtil da har han levet et overklasseliv i Tyskland uden de store bekymringer om økonomi eller sikkerhed. Den dag hans elskede dør, begynder den sociale deroute og der er lagt op til den helt store undergangsroman. Hans gode ven får ham dog med på en sejltur mellem Afrika og Madagaskar og det bliver starten på noget af en tur.

I farvandet øst for Afrika bliver de angrebet af pirater. De bliver slæbt med på land og tilbringer nogle døgn i en bumpende jeep gennem den afrikanske ørken, hvor de længes efter koldt vand. Tiden går og de to hvide mænd lærer på den hårde måde, hvad det vil sige, at blive taget til fange af pirater i Afrika. Tæsk, terror og mord er hverdag. Og den del af bogen er rigtig godt beskrevet. Der er ingen tvivl om at pirater er nogle dumme svin.

Som tiden går opstår en form for hverdag, en form for accept af situationen og der bliver en form for overskud til at udvikle et venskab til en anden fange. Midt i elendighed, magtesløshed og fattigdom får begreber som ærlighed, troskab, kærlighed, længsel og begær en anden betydning.

Det er både barsk og smuk læsning. Skildringen af piraternes opførsel og det vanskelige Afrika fremstår uhyggelig realistisk. Det er bestemt ikke hyggelig læsning, men det er berigende læsning og man mindes lige om at værdsætte det land vi selv lever i.

Yasmina Khadra, Sort måne, Gyldendal, September 2013, 299 sider, Oversat fra fransk af Lars Bonnevie.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.