// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Julian Dibbell: Play Money – or how I quit my dayjob and made millions trading virtual loot
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erhvervsliv, Erindringer, Samfund

Julian Dibbell: Play Money – or how I quit my dayjob and made millions trading virtual loot

Skrevet af den 25. september 2013 – 08:25Ingen kommentarer

“This is a book about make-believe value in make-believe worlds, and it makes the case, I like to think, that there really is no other kind.” Sådan starter Julian Dibbels bog Play Money, og det er en ganske god beskrivelse af, hvad bogen centrerer sig om.

Enhver der har spillet en mmorpg (massively multiplayer online roleplaying game) har stiftet bekendtskab med guldsælgere, som sælger spillets valuta for rigtige penge. Nogle har også prøvet at handle med guldsælgere. De fleste har også en holdning til guldsælgere og deres kunder, hvad enten den så er positiv eller negativ.

Men det er indenfor disse rammer at Julian Dibbell i 2003 begiver sig ud på en færd i spillet Ultima Online. Han vil se, om det rent faktisk kan lade sig gøre at leve af at være guldsælger. Han har på det tidspunkt allerede skrevet en artikel om guldsælgere og de guldfarme, som dengang mest var et rygte, så hans indgangsvinkel er ikke kun rent monetær. Han vil forsøge at finde ind til kernen af, hvordan man har det sjovt, mens man tjener penge på det. At han så allerede er særdeles hooked på spillet gør ikke beslutningen sværere.

Bogen er dybest set en slags dagbog over forfatterens gøren og laden i den periode, hvor forsøget står på, men er også meget mere end det. Han tager mange gange i løbet af bogen et skridt bagud for at se det hele lidt mere fra oven, og kobler det med en solid viden om forskning på området. Han reflekterer også over de problemstillinger der er ved handler i den virtuelle verden, både moralsk og teknisk. Og det i sig selv er en del af underholdningen. Hans samtale med den amerikanske version af Skat – IRS – er alene værd at læse bogen for, for rent skatteteknisk hvordan indberetter man så en virtuel indtægt, som bruges til at købe virtuelle ting, og skal man overhovedet indberette det? Skattemedarbejderens kommentar er ‘That´s so weird’ og det er nok meget sigende for mange af problemstillingerne i bogen.

Bogen er velskrevet, humoristisk og særdeles interessant, idet den highlighter en del etiske problemstillinger i online universer. Det er muligt, at perspektivet indenfor de virtuelle verdener og de virtuelle økonomier har udviklet og ændret sig lidt på de ti år, der er gået siden bogen tog sit udgangspunkt, men den er bestemt stadig værd at læse.

Julian Dibbell, Play Money – or how I quit my dayjob and made millions trading virtual loot, Basic Books, 2007

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.