// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nils Hartman: På tur med Danmarkshistorien
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Børnebog, Historie, Industrihistorie, Oldtiden

Nils Hartman: På tur med Danmarkshistorien

Skrevet af den 10. oktober 2013 – 07:54Ingen kommentarer

påturFør vi blev en nation bundet sammen af tossekassen og fodboldlandsholdets lige-ved-og-næsten optrædende, så var Danmark først og fremmest en samling af sogne, herreder og sysler. Hver med sine egne dialekter, traditioner og ikke mindst historier. Og befolket af indbyggere, hvor det mest eksotiske de havde oplevet var rejsen til nabosognet.

Det kan være svært at formidle, og ikke mindst forstå for yngre generationer, at det for blot 100 år siden krævede både damptog, flere færgeture og sandsynligvis også en overnatning at rejse fra København til Nordjylland. Specielt når samme tur i dag tager lidt over 4 timer i flyvende fart over broer og med blikket fast rettet mod DVD-afspilleren på nakkestøtten foran.

Men Danmark er rig på både store og små historier. Og rig på både sagn og rigtige historiske begivenheder. Og det er det, som På tur med Danmarkshistorien ønsker at formidle.

Bogen er derfor delt op efter de forskellige områder i Danmark og rummer historier fra Jylland, Fyn og øerne, Sjælland, Møn, Lolland og Falster samt Bornholm.

Hvert afsnit starter med en oversigt over hvor man kan se spor efter istiden, oldtiden, vikingetiden, middelalderen, renæssancen, enevælden og nutiden og som giver et par linjers introduktion til de vigtigste seværdigheder (og i øvrigt giver voksne læsere en mulighed for at imponere / irritere med deres store historie lokalkundskab).

Derefter følger et par sider om området, for eksempel hvor navnet eller bestemte områder eller begivenheder fremhæves. Og så er der ellers dømt både skrøner og historier for hvert område. Blandt andet historien om bjergmanden i Himmelbjerget, krigen i 1864, Lindormen i Lindkær Mose, Slaget på Reden og mange andre historier, som hver især har betydning for den egn, som læseren er nået til.

De fleste af historierne er ret korte og fylder en side eller to i bogen, hvilket gør dem velegnede til højtlæsning eller til at den voksne kan læse op på sagnet og genfortælle det med sine egne ord.

For nok er bogens målgruppe fra 8 år, men det sandsynligvis de færreste 8-årige som læser den fra ende til anden. I stedet kan På tur med Danmarkshistorien bruges som opslagsværk, når familien skal ud på tur, så de voksne kan forberede sig med lidt fakta – og at man inden eller på selve turen kan læse højt af de sagn og historiske fakta, som knytter til sig til den del af landet.

For den historiebegejstrede familie er På tur med Danmarkshistorien dermed lige i øjet og en oplagt måde at lære yngre generationer (og sig selv) om hvor fyldt Danmark er med historie – lige for næsen af os.

Nils Hartman, På tur med Danmarkshistorien, Gyldendal, Juni 2013, 271 sider, Illustreret af Bodil Bang Heinemeier.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.