// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Martin Schjönning, Teddy Vork, Christian Reslow o.a.: Vampyr
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Martin Schjönning, Teddy Vork, Christian Reslow o.a.: Vampyr

Skrevet af den 29. maj 2013 – 22:05Ingen kommentarer

Nogle gange må man knibe sig i armen over ens held ved at være anmelder – jeg er lige blevet færdig med den overlegent gode novellesamling – Vampyr – hvor nattens mørke stjerner, såvel som debutanter boltrer sig i det ene velskrevne blodorgie efter det andet. Ok, det er ikke helt rigtigt – det hele er ikke blodigt.

Både i Sorgens museum af Jonas Wilmann og Donation af Lars Ahn Pedersen – er der tale om vampyrer, der udsuger følelser og ikke blod, hvilket gør sagerne mindre blodige, men ikke mindre ubehagelige.

Novellernes ubehag og rædsel – går lige fra krybende uhygge ala. Poe til narkorelaterede voldsorgier. Narkoen er motoren i De fattige blandt mennesker af Martin Schjönning, hvor en samling usle narkomaner hutler sig gennem livet. En dag giver deres gerninger dog bagslag og pludseligt begynder de at dø en for en. Dræbt på bestialsk vis, men først når de har årene fyldt med narko. Her bliver virkeligt slået bro mellem afhængighed af blod og narko.

De noget mildere stoffer spiller en mindre rolle i Jan K’s Nordpå, hvor en kriminel fra København kommer på landet. De lokale bonderøve er dog ikke helt almindelige og snart får hovedpersonen hele den grusomme sammenhæng at føle. Jan K leverer virkeligt en novelle, der lever op til bogens credo, om at vampyren skal tilbage til dengang, hvor vampyren var et ondt ondt væsen og ikke på jagt efter den store kærlighed.

Kærlighed er der også en del af i flere af historierne. Hvilket ses tydeligt i Venter på Misha af Nina Holm Jensen, hvor vampyrjæger og vampyr bindes sammen i en urovækkende samtale. Der er her tale om kærlighed, der er alt andet end pæn og glat.

Afmonteringen af den menneskelige vampyr ses blændende godt i Som vinden blæser af A.Silversti og De rette omgivelser af Teddy Vork. Selvom historierne er meget forskellige har jeg sjældent set vampyren fremstillet så gennemført umenneskelig og alligevel interessant. En ting som jeg finder virkeligt interessant er, at hver novelle er fulgt af et lille efterskrift, hvor forfatteren skriver om sin baggrund for at skrive historien og sin inspiration, hvilket er noget som jeg altid savner, når jeg har læst en god bog. Fedt at man ikke behøver at google sig frem til drivkraften bag historierne.

Vampyr
er en novellesamling, der virkeligt kan anbefales. Vampyren er tilbage til det punkt, hvor den giver slip på alle hæmninger og moral, mens vi mennesker kun eksisterer for at blive suget tomme. Alle noveller er velskrevne og en fornøjelse at læse.

Martin Schjönning, Teddy Vork, Christian Reslow o.a., Vampyr, 332 sider, Forlaget Kandor

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.