// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kim Thúy: ru
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kim Thúy: ru

Skrevet af den 14. maj 2013 – 07:43Ingen kommentarer

“Ru” er en perle af en bog, som du ikke må gå glip af! Den rummer præcis det der skal skal til for at fuldende en god bog. For det første har forfatteren noget på hjerte, for det andet er fortællingen gribende og for det tredje er sproget smukt og poetisk. Hvor meget mere kan man forlange?

Kim Thúy debuterer med “ru”. Hun blev født i 1968 i Sydvietnam og voksede op i en veluddannet og velhavende familie. På grund af Nordvietnams magtovertagelse af landet forlod hun landet som bådflygtning i en alder af 10, tilbragte måneder i en flygtningelejr indtil hun havnede i Canada, hvor hun i dag bor med sin mand og deres to børn.

Bogen handler om en 10 årig pige, der ligesom forfatteren flygter fra det krigshærgede Vietnam via havet. Vi følger hende i erindringsglimt fra barndommen i Saigon, over flugten i den overfyldte båd, til flygtningelejren i Malaysia hvor fluerne var store og konstant summede omkring hende, til livet i Canada som mor. Forfatteren formår at skabe en sammenhængende fortælling på de små 160 sider, og zapper ubesværet mellem nutid og fortid. De stemningsmættede snapshots fylder ½-2 sider og er nedslag i hovedpersonens liv.

Bogens fortæller er hovedpersonen selv og hun fortæller med en ygmyg og taknemmelig stemme, der er befriende blottet for appeleren eller selvmedlidenhed. Det gør til gengæld, at hun med det samme vinder læserens sympati og fastholder dennes opmærksomhed. Se bare her: “Mine forældre fortæller tit min bror og mig, at de ikke har nogen penge, vi kan arve efter dem, men jeg synes, at de allerede har efterladt os deres erindringers rigdom, som gør det muligt for os at føle skønheden ved en klase blåregn, et ords skrøbelighed eller forundringens kraft.”

I korte billeder behandles emner som moderskab, frygt, kærlighed og drømme om job og fremtid i en ramme af krig, fluer, afføring og velmenende Canadiers hjælp. “Ru” er en fremragende bog, læs den!

Kim Thúy, ru, Gads Forlag, Maj 2013, 160 sider, På dansk ved Else Henneberg Pedersen.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.