// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Carsten Frimodt: Skandinavisk racerelite
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Hobby, Industrihistorie

Carsten Frimodt: Skandinavisk racerelite

Skrevet af den 6. januar 2013 – 21:02Én kommentar

racereliteAt være racerkører i 1960´erne var ikke alene livsfarligt, det var også temmelig dårligt betalt. For de fleste deltagere var deltagelsen en underskudsforretning som krævede et solidt job eller to eller en velhavende familie – for sponsorer var endnu et stort set ukendt fænomen.

Alligevel kæmpede massevis af yngre mænd sig fra Finland i nord til Spanien i syd for at deltage i løb, hvor startpengene og eventuelle præmiepenge kun nødtørftigt ville dække udgifterne til benzin og reservedele. Hvis de altså behøvede at bekymre sig om det bagefter, for sporten krævede ifølge bogen Skandinavisk racerelite, hele 92 liv om året.

Men det er den farlige og farverige historie om hjemmebyggede Formel-racere fra svenske hønsehuse og engelske lader der køres af glade og talentfulde amatørracere som Carsten Frimodt fortæller i Skandinavisk racerelite.

Frimodt tager udgangspunkt i danske Ole Vejlund og svenskerne Reine Wisell og Ronnie Peterson, som alle tre sidst i tresserne og starten af halvfjerserne formåede at være med i de internationale løb – og hvor kun to af de tre overlevede den livsfarlige karriere.

I bogen introduceres vi for hver af kørernes baggrund og de forskellige biler de prøvede sig frem med i en tid, hvor der blev eksperimenteret voldsomt. Der er flere kulørte historier, der om noget understreger, hvor lidt glamourøst tilværelsen som racerentusiast var i en tid hvor pengene var små. Det er et interessant tidsportræt specielt for motorinteresserede, hvor mærker som i dag ikke er voldsomt kendte dominerer (bogen er forsynet med en fin oversigt over alle producenter og biler bagerst).

Meget af bogen er dog domineret af en minutiøs gennemgang af hver sæson, så læseren kan følge køreren fra løb til løb og læse et referat af løbet, vejret, konkurrenterne og placeringen. Måske lige lovligt grundigt, men bogen ér en nicheudgivelse så de sande entusiaster vil formodentlig blive begejstrede over detaljerigdommen.

Synes man løbene er lige lovligt meget, så kan man til gengæld glæde sig over de hundredevis af samtidige flotte fotos, hvor der ofte optræder flere på samme side i både sort/hvid og farve. Læs mere om bogen og se eksempler her.

Carsten Frimodt: Skandinavisk racerelite, Veterania, 2012, 326 sider.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.