// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Annelies Verbeke: At redde fisk
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Annelies Verbeke: At redde fisk

Skrevet af den 11. januar 2013 – 07:472 kommentarer

Den belgiske forfatter Annelies Verbeke har skrevet en interessant roman om smerten ved at blive forladt af den man elsker og om overfiskeri i verdens have. To så forskellige emner gjorde mig noget skeptisk overfor om cocktailen kunne drikkes.

Bogens hovedperson forfatteren Monique Champagne opgiver sin forfatterkarriere, da hun bliver forladt af sin kæreste. I stedet kaster hun sin opmærksomhed på verdenshavene, truede fiskearter og overfiskefri. Efter at have skrevet en følelsesladet artikel om overfiskeri bliver hun inviteret til at bidrage blandt de tunge drenge af videnskabsmænd ved internationale fiskerikongresser. Disse afholdes typisk i store havnebyer og vi rejser således med Monique rundt i verden. Kapitlerne er originalt opkaldt efter de have, der ligger ved de byer vi besøger.

Monique bliver besat af ideen om at gøre en forskel for verdens fisk, og tvinger sig selv til at lægge låg på sin sorg og længsel efter sin forhenværende kæreste. På en af de store kongresser bliver hun forvekslet med en anden kvinde, og det ender med at den uskyldige leg om at gå ind i rollen som den anden kvinde, bliver vanskelig at komme ud af i takt med at den ene løgn tager den anden. Gradvist ændrer hun karakter og hun balancerer på kanten mellem normalitet og vanvid i takt med at hun bliver mere og mere besat af fiskenes tilstand og sin rolle som den anden kvinde. Hun ændrer adfærd og foretager sig ting, hun ellers aldrig ville have gjort, hvis hendes kæreste ikke havde forladt hende.

Vi er på ingen måde i den lette og sjove chick-lit “jeg har ikke styr på mit liv”-boldgade, men derimod i den seriøse “med stof til eftertanke”-boldgade. Med styr på sproget leverer forfatteren en læseværdig fortælling om en kvindes sammenbrud.

Det bliver en smule tungt til sidst på den filosofiske måde, hvor Monique reflekterer over meningen med tilværelsen, om der for hende mon er en fremtid og hvordan havets fisk skal klare sig uden hende. Men det ændrer ikke ved, at det grundlæggende er en velskrevet roman om hvor ondt det kan gøre, når den man elsker forlader en og hvor meget vanvid sorgen kan føre med sig.

Annelies Verbeke, At redde fisk, Forlaget Turbine, Januar 2013, 176 sider.

2 kommentarer »

  • karen siger:

    Tak for en rigtig god anmeldelse, så god at den har inspireret mig til, at ville læse bogen – tak!

    Venligst Karen

  • Lyder godt nok speciel – Men alligevel også spændende det dér med at hun overtager en andens identitet, og at det går galt osv. 🙂

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.