// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Chris Cleave: Guld
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Chris Cleave: Guld

Skrevet af den 3. november 2012 – 07:43Én kommentar

For et par år siden udkom Chris Cleaves anmelderroste bog Den anden hånd, som fuldstændig slog benene væk under mig, og som jeg efterfølgende anbefalede til alle, der ville læse en vedkommende fortælling om mennesker og deres skæbne. Du kan læse min anmeldelse af Den anden hånd her.

Derfor har jeg spændt ventet på mere fra den dygtige forfatter og har haft meget høje forventninger til den aktuelle roman Guld. Guld handler om cykelløb, venskab, og om at have et cancerramt barn.

Vi følger Zoe og Kate, topatleter i banecykling, som har været venner og rivaler lige siden deres første elitetræningsdag på cykelbanen. Derudover møder vi Kates mand, cykelrytteren Jack, og deres datter, den 8-årige Sophie. I bogens nutid nærmer vi os de olympiske lege i London 2012. Zoe og Kate er begge opsatte på at skulle med til legene og vi følger dem i den hårde fysiske og mentale træning. Bogens centrale spørgsmål er om man på samme tid kan være en del af en familie og topatlet. Er der nok i døgnet, energi og overskud til både at være mor og toptunet cykelrytter? Og hvad er prisen, hvis det ikke er foreneligt?

Romanens opbygning fungerer ret godt, hvor der tidsmæssigt springes fra nutiden til fortiden, hvor Kate og Zoe mødte hinanden og til barndommens tid, hvor Zoe cyklede med sin bror på bakkerne omkring landsbyen. Gradvist får vi serveret bidder af de to kvinders fortid, og lidt efter lidt både forarges og røres man som læser i takt med at man bliver klogere på især Zoe.

Den del af bogen, der fokuserer på den cancerramte Sophie på 8 år, har både sine styrker og sine svagheder. Forfatteren skildrer hvor svært det er for hende at skjule, hvor syg hun er, og hvor svært det er, når hun vil beskytte sine forældre og for alt i verden vil begrænse deres sorger og bekymringer. Det gør ondt at læse om hendes tanker og følelser, når hun gemmer sig, kaster op i smug og smiler til sine forældre, mens hun er ved at splintres indeni. Heldigvis har Sophie er god fantasi, og ved hjælp af den leger hun sig ind i et Star Wars univers af turbolaserbatterier, stormtropper og stråleprojektorer. Men disse afsnit bliver desværre for detaljerede og uinteressante for den ikke “Star Wars kyndige” læser.

Det samme gør sig gældende i de lange detaljerede afsnit om cykeltræning, cykelløb, pulsmåling, kostplaner og regler for afholdelse af løb. Man skal være meget interesseret i cykelsport for ikke at tune ud. Omvendt indeholder romanen fine rørende afsnit om Sophies fødsel og hendes første leveår.

Samlet set levede Guld ikke op til mine forventninger. Det virker som om at Chris Cleave har gjort et stort research-arbejde i både cykelsport og Star Wars, men desværre tager beskrivelserne magten fra selve fortællingen denne gang.

Chris Cleave, Guld, Hr. Ferdinand, November 2012, 357 sider.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.