// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Carsten Kyster: Helt enkelt. Mad med 5 ingredienser.
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Mad og drikke

Carsten Kyster: Helt enkelt. Mad med 5 ingredienser.

Skrevet af den 13. juli 2012 – 07:39Ingen kommentarer

På grund af en travl hverdag med job og børn sprang denne kogebog lige i øjnene på mig. Endelig en kogebog, som ikke udfordrer læserens evne til at skaffe særprægede ingredienser, sætter det hjemlige tørvarelager på prøve eller tester det nærmeste supermarked for en mængde forskellige komponenter.

Nu nævnte jeg børn, og selvom det ikke er alle retter, der er lige velegnede til alle aldersgrupper, så er langt de fleste. Hvad mere er, at på grund af den enkelte tilgang til måltidet passer bogens princip også fortrinligt til singler og folk, der ikke er hjemme ret ofte. For det handler jo netop om at minimere indkøb og derfor også eventuelle rester, og optimere smagen. Og ved at følge denne bogs princip reducerer man også tiden i køkkenet.

Bogen tager udgangspunkt i et måltid lavet på fem ingredienser, samt supplement fra det forfatteren kalder et basislager, som for eksempel olier, eddiker, krydderier, men også mælk og parmesan. Der er ikke så mange dikkedarer. Bogen går efter en kort introduktion lige på og hårdt med forretter/frokostretter, hovedretter og desserter. Opskrifterne er lækre, nemme og overskuelige. Jeg kan nogle gange være lidt uenig i tilberedningsrækkefølgen, men det er nu det mindste og tildels også individuelt (taget i betragtning hvad der passer ind i læserens program, eller hvordan man bedst selv gør tingene).

Bogen kommer godt rundt om mange forskellige køkkener (også vegetar, diabetes), men er til tider alligevel en smugle kedelig. Forfatteren er meget glad for brød, pasta, citron, hvidløg og tortilla (efter en del opskrifter med tortilla forstår man udmærket, at de kan bruges som hurtig pizzabund). På grund af det enkle koncept kan det da heller ikke helt undgås, at der er en del af basisvarerne, der går igen, men alligevel. Til gengæld er retterne så enkle, at det er forholdsvis let at justere efter egen smag, køleskabsbeholdning, eventuelle kurer, allergier osv. og desuden kan man nemt kombinere retterne. Der er faktisk et kort afsnit, der viser sammensatte menuer, hvilket jeg dog finder overflødigt for det bibringer ikke noget nyt, og læseren kunne selv have sammensat retterne til en menu, hvilket også er lettere alt efter smag, og hvad der lige findes i hjemmet.

Men alt i alt er jeg vild med konceptet, for det giver god inspiration til at fokusere på det væsentlige, nemlig de enkelte varers smag, så velbekomme.

Carsten Kyster, Helt enkelt – Mad med 5 ingredienser, Politikens Forlag, 2012, 171 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.