// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » R. Christiansen, F. Jensen og L. Østergaard: Royal Smushi
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Mad og drikke

R. Christiansen, F. Jensen og L. Østergaard: Royal Smushi

Skrevet af den 10. juli 2012 – 09:40Ingen kommentarer

Smushi – det kræver vist en forklaring. Bogen definerer selv begrebet som en sammentrækning af ordene sushi og smørrebrød. Et nærmere kig i bogen bestemmer, at der menes det danske køkken lagt på smørrebrød, og så skaleret ned til sushistørrelse. Konceptet er at man kan smage flere forskellige ting fra det danske køkken i ét måltid, fremfor at skulle tygge sig igennem mange måltider for at nå hele paletten igennem.

Det er Royal Cafe på Amagertorv i København, der står bag bogen. Cafeen er showcase for dansk design og for dansk mad, og koblet med placeringen på Amagertorv gør det cafeen til et oplagt sted for turister – bogens opskrifter er da også både på dansk og på engelsk. Turistelementet bør dog ikke holde os andre fra at besøge stedet, hvis man skal dømme efter bogens indhold, for lækkert ser det ud.

Som man kan forvente på en cafe der showcaser det danske, så holdes de danske traditioner omkring mad i hævd. Men selvom baggrunden er smørrebrød, så handler det ikke kun om de ting man klassisk ville komme på et stykke smørrebrød, hele det danske køkken er med. Her er krebinetter, stegt flæsk, sild, you name it.

Bogen er virkelig lækker rent visuelt. Her er billeder til alt, og hver lille hapser er utroligt delikat sat op – vi er meget langt fra en rugbrødsmad med leverpostej og sky skåret i mindre stykker. Meget, meget langt. Her er virkelig rettet an til den helt store guldmedalje, så mundvandet løber. Det danske køkken er dressed to impress.

Bagsiden af den visuelle medalje er dog, at man ikke bliver holdt i hånden i tilberedningen af smushierne. Opskrifterne er delt op i to dele – først selve tilberedningen af ingredienserne til smushien og derefter anretningen af smushien. Anretningen er generelt rigtigt godt gennemgået – der er billeder til hver enkelt smushi, og der er endda nogle gange forklarende tekst på billedet af hvert lag på den pågældende smushi. Men opskrifterne til ingredienserne, der indgår i smushierne er ikke præcise. Mange gange er der ikke en mængdeangivelse med, og nogle gange kommer ingredienser flyvende ind fra højre, når man er nået til anretningsdelen af opskriften. Desuden kan det godt være svært at danne sig et overblik over, hvad man skal have klar i køkkenet inden man går i gang med at tilberede, for ingredienserne nævnes ofte først, når de skal bruges. Den lidt erfarne hjemmekok vil ofte godt kunne sjusse sig frem til hvad der menes, når angivelserne er upræcise, men den mindre erfarne kommer til at klø sig lidt i nakken.

Når det så er sagt, så kommer jeg bestemt til at bruge denne bog som inspiration, når jeg skal imponere med mine evner indenfor smørrebrødskøkkenet, for sjældent har det danske køkken taget sig så elegant og delikat ud.

R. Christiansen, F. Jensen og L. Østergaard: Royal Smushi, Fadl´s Forlag, Maj 2012

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.