// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anna Politkovskaja: Den nøgne sandhed
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Historie

Anna Politkovskaja: Den nøgne sandhed

Skrevet af den 1. april 2012 – 19:17Ingen kommentarer

Russiske Anna Politkovskaja var en stærkt systemkritisk journalist. Og den 6. oktober 2006 blev hun likvideret uden for sit hjem. Sammenhængen mellem de to ting er det nok de færreste, der er i tvivl om, men ikke desto mindre er ingen blevet stillet til ansvar for drabet. Lige så vel som der aldrig er fundet ansvarlige for alle de mange tusind mennesker, der er forsvundet sporløst i Rusland og nabolandene og lige så vel som det ”demokratiske” russiske regime får lov til at fortsætte deres forbrydelser mod folket, mens omverdenen bare ser til.

For nok kommer det internationale samfund nu og da med indirekte hentydninger og opfordringer til, at Rusland overholder menneskerettighederne og demokratiske principper, men gas, sikkerhedspolitik og økonomiske interesser står tilsyneladende i vejen for, at der for alvor bliver lagt et pres på Rusland, der kan føre til ændringer for det russiske folk og ikke mindst befolkningerne i nabolandene.

Disse emner – og især krigene i Tjetjenien – optog Anna Politkovskaja i en sådan grad, at det endte med at kosten hende livet. I denne samling af udvalgte artikler får man for alvor øjnene op for de rædsler, der finder sted hos Europas største nabo, og bogen giver et mere detaljeret og præcist øjebliksbillede af det 21. århundredes Rusland end de fleste historiebøger kan gøre.

Men den kræver også, at man har et vist kendskab til russisk politk og ikke mindst, at man har en interesse for emnet, for ellers bliver denne samling af hendes artikler hurtigt meget svær at følge med i. Artiklerne er fyldt med navne, datoer og henvisninger, der kan være svære at følge med i uden at kende til det på forhånd. Der er dog bagerst i bogen lavet en samling af ordforklaringer og navneforklaringer, men personligt forstyrrer det mig meget at skulle bladre rundt midt i læsningen for at kunne følge med. Og selvom jeg har beskæftiget mig meget med russisk politik, blev jeg hægtet af nogle gange.

Bogen er absolut aktuel her op mod det russiske præsidentvalg i 2012, hvilket også er en helt bevidst timing med bogen. For er det virkelig russerne selv, der vælger deres leder? Og er problemerne her knap 6 år efter hendes død de helt samme? Måske værre?

Det er frygteligt at læse om, men vigtigt og topaktuelt. Så læs den og få øjnene op for, hvor godt vi har det i Danmark og hvor ligegyldig og lille den politiske debat herhjemme i virkeligheden er.

Anna Politkovskaja, Den nøgne sandhed, Rosinante, februar 2012, 333 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.