// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jan Groth: Whisky & Mad
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Mad og drikke

Jan Groth: Whisky & Mad

Skrevet af den 21. oktober 2011 – 07:30Ingen kommentarer

For snart mange år siden var jeg til en pressefrokost på Josty i København. To slags brændevin blev budt rundt til den frokost, vi skulle i gang med. Rød Aalborg og Aalborg Jubilæums akvavit.

Nej tak, jeg vil hellere have en whisky, lød det fra en kendt kollega fra TV. Alle stivnede. Whisky – og så til frokost. Manden måtte da være fordrukken. Det hører med til fortællingen, at han fik sin whisky. Så havde alle den historie at komme hjem med.

Hvorfor nogle grupper af destillerede produkter er knyttet til bestemte klokkeslæt eller tider på døgnet er mig en gåde. 40 procent er 40 procent, uanset hvad klokken er, og hvad der ellers står på etiketten.

Selv hører jeg til den gruppe af snapsedrikkere, der med velbehag også nyder andre former for destillerede produkter. For eksempel whisky. Derfor er det befriende, at der nu slås et slag for at hælde whisky i maden. Hælde og hælde er vildt overdrevet, men det skulle fremme forståelsen for at bruge whisky som smagsgiver i spændende retter. Og ikke mindst at drikke whisky til maden.

Whisky & Mad er sådan en bog. Skrevet af Jan Groth og fotograferet af Arne Adler, der begge er svenskere. Bogen er oversat fra svensk. Lækre fotografier som giver lyst til at kaste sig ud i whiskygravet laks, hvori der indgå Talisker 10 års whisky i en mængde af tre spiseskefulde. Så det er smagen, vi går efter, og ikke virkningen.

Jeg vil nok afstå fra at tilberede haggis, hvor alle ingredienser – lever, nyre, lunger, havregryn m.v. – samles i en mave fra et får. Det skal serveres med kartoffelmos og rodfrugtmos og god whisky i overflod. Måske vil jeg i stedet forsøge mig med hickoryrøget laks med æblesalsa. Dels har jeg et økseskaft af bemeldte træsort, dels har jeg Lagavulin 16 års whisky, som anbefales til retten.

Udover opskrifter og fotos indeholder Whisky & Mad også historier om whisky, om råvarer, om smagen, om ost til, om chokolade til, om destillerier og om de whiskyproducerende områder i Skotland. Bogen bringer whisky ind til spisebordet frem for ”altid” vin. Det er forsøget værd.

Jan Groth, Whisky & Mad, 143 sider, Forlaget Grenadine, August 2011.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.