// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hans Davidsen-Nielsen: En højere sags tjeneste – PET under den kolde krig
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Samfund

Hans Davidsen-Nielsen: En højere sags tjeneste – PET under den kolde krig

Skrevet af den 29. august 2007 – 21:382 kommentarer

87-567-7071-5.jpg
Mens PET-kommissionen nu på ottende år fortsat arbejder bag lukkede døre på at afdække efterretningstjenestens arbejde under den kolde krig, er journalist Hans Davidsen-Nielsen kommet dem i forkøbet med bogen “En højere sags tjeneste – PET under den kolde krig”, som udkom sidste år.

Kapitlerne er inddelt efter PET-cheferne gennem årene, så hvert kapitel omhandler én chef og hvad der skete i hans periode. Det virker måske lidt stift ved første øjekast, men det giver en god systematik og kronologi, der gør det nemt at se hvilken chef der har ansvaret for hvilke spionaffære og andre luskede ting.

Et gennemgående tema i bogen er den hemmelige registrering af især venstrefløjssympatisører. En registrering som på et tidspunkt anslås at have omfattet op mod 400.000 mennesker, hvor af mange alene stod i PET’s arkiver p.g.a. at de figurerede på medlemslister hos DKP eller lignende. Personligt var det først ved læsningen af bogen at det for alvor gik op for mig hvor omfattende registreringen havde været. Desuden graver Hans Davidsen-Nielsen også i det prekære spørgsmål om hvorvidt registreringen fortsatte efter at man i 1968 fra politisk hold satte en stopper for registrering alene ud fra politisk tilhørsforhold. Det er noget af det PET-kommissionen også forsøger at finde svar på.

Foruden registreringen, så får vi også en nøje gennemgang af de spionsager som der kom til offentlighedens kendskab under og efter den kole krig, samtidig med at vi får en god beskrivelse af det til tider betændte klima mellem jurister og kriminalfolk i PET, og mellem PET og det øvrige politi.

Hans Davidsen-Nielsen fortjener stor ros for sit ihærdige research-arbejde, der har strukket sig over adskillige år – sideløbende med hans almindelige arbejde – og indbefattet gennemlæsning af mere end 200 afklassificerede PET-dokumenter og lignende. Det er dog ærgerligt at han ikke har fodnoter direkte hæftet på de konkrete oplysninger i bogen, så man selv kunne gå tilbage og tjekke oplysningerne. Desuden springer han af til lidt rundt mellem årene og kommer væk fra den tidsperiode som kapitlet omhandler.

Når det er sagt, så er det en fremragende bog, der til fulde lever op til ambitionen om at være den folkelige udgave af PET-undersøgelsen.

Hans Davidsen-Nielsen: En højere sags tjeneste – PET under den kolde krig, Politikens Forlag, 2006, 399 sider.

2 kommentarer »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.