// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Vigdis Hjorth: Hjulskift
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Vigdis Hjorth: Hjulskift

Skrevet af den 11. august 2011 – 08:14Ingen kommentarer

Litteraturprofessoren Louise Berg er 42 år. Hun klarer sig godt økonomisk og arbejdsmæssigt, men er slet ikke tilfreds med tilværelsen. Hun er gået kold midt i hverdagen og interesserer sig ikke længere for sit arbejde, sine kolleger, sin kæreste eller de halvvoksne børn.

Det eneste hun ønsker er en kold øl og at være i fred. Hun har fået bevilget et arbejdslegat til at skrive en bog, men selv det finder hun ikke glæde ved. Hun lader bøger og arbejde ligge og i stedet tilbringer hun sommeren med overspringshandlinger en masse og får malet, lakeret gulve, sat nye lamper op og gjort grundigt rent i huset. I løbet af sommeren skiller hun sig også af med sin søde og hverdagspæne kæreste.

Hun er med andre ord godt og grundigt på vej ind i en krise over tilværelsen, da hun på en musikfestival tilfældigt møder bilforhandleren Truls. Han har campingvogn med på festivalen, og Louise inviteres til at overnatte der. Det bliver den første af deres nætter sammen. Truls formår trods deres forskelligheder at fange hendes interesse. Det er den fysiske tiltrækning mellem de to, der bærer der spirende forhold.

Louise Berg bor i Oslo og har en selvopfattelse som veluddannet, ressourcestærk, akademikerkvinde. Truls bor i udkantsnorge, tilhører middelklassen og arbejder som bilsælger. Det store tema i Hjulskift er netop skildringen af de to personers klassers forskelle og det gør forfatteren ganske godt. Hvor Truls affinder sig med deres forskelligheder og hviler i sig selv får Louise Berg gradvist et overlegent syn på Truls som en uuddannet, der ikke forstår litteratur eller akademikernes sprog. Og man fornemmer, at hun er usikker på om sådan en som ham er god nok som kæreste.

Louise Berg taler gennem længere tid om at rejse til Cuba for at finde roen til at få skrevet bogen om Edith Key, og man fornemmer mellem linjerne at den konstante italesættelse af rejsen er Louises (måske ubevidste) forsøg på at undgå at knytte sig følelsesmæssigt til Truls. Bogen slutter med at hun rejser afsted, går ture, drikker øl og får taget hul på den skriftlige udfordring.

Som læser får man lyst til at flå Louise Berg ud af bogen og give hende en rusketur for at få hende til at sætte pris på det gode, der faktisk er lige foran hende. En stabil økonomi, en karriere og en mand som Truls. Modsat Truls glemmer Louise, eller også formår hun ikke, at sætte pris på det nære og det umiddelbare. Derfor fanges hun i spændet mellem sine lyster og begær (efter at elske med Truls blandt andet) og sine fordomme, holdninger og værdier. Og så er vejen til trivsel og lykke nok næppe særlig nem.

Forfatteren formidler i Hjulskift fint den menneskelige konflikt mellem på den ene side den rationelle analytiske fornuft og på den anden side de fysiske/følelsesmæssige lyster og begær.

Bogen er desværre præget af for mange fejl med ombytning af de personlige stedord han/hun, biord der helt er gledet ud af teksten og stavefejl. For mange fejl er generende og resulterer i en ujævn læseoplevelse, som kunne være undgået ved en grundigere gennemlæsning før tryk.

Vigdis Hjorth (f. 1959)er norsk forfatter, der siden sin debut i 1983 har skrevet mere end 20 bøger for børn og unge og siden 1990 hovedsagligt romaner for voksne.

Vigdis Hjorth, Hjulskift, Forlaget Turbine, August 2011, Oversat af Ole Lindegård Henriksen, 212 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.