// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » George W. Bush: Kritiske beslutninger
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Politik & debat, Politisk biografi

George W. Bush: Kritiske beslutninger

Skrevet af den 20. juni 2011 – 22:36Én kommentar

At læse den tidligere amerikanske præsident George W. Bushs erindringer, “Kritiske beslutninger”, kan bedst beskrives som en litterær Guantanémo-lejr. Sproglig tortur, som bare bliver ved og ved. 566 siders primitiv snak uden den store refleksion og efterrationalisering.

George W. Bush har ikke skrevet en kronologisk fortælling om sine otte år i Det hvide hus, men beskriver nogle af de centrale episoder i sin præsidentperiode og nogle af de mest kritiske beslutninger. Kapitlet om terrorangrebene 11. september havde jeg personligt bare en anelse forventninger til. Her var manden i midtens egen beretning fra den skelsættende dag. Det kunne ikke blive andet end spændende med et kig bag scenen. Men nej. Bush formår på “elegant” vis at gøre det spændende kedeligt. Et jævnt, for ikke at sige primitivt, sprogbrug og begrænset ordforråd gør, at dette faktisk bliver en af de kedeligste beretninger om 911.

Krigene i Irak og Afghanistan fylder naturligvis meget, men vi kommer aldrig ind under huden på texaneren, der ikke formår at evaluere indsatsen. Er han tilfreds med den måde tingene udviklede sig på? Det er kun ganske få gange at Bush kryber til korset og erkender, at han begik en fejl. Og i de tilfælde er det mest små detaljer og ikke store kritiske beslutninger.

Bogen er udgivet på den tidligere kommunist Ole Sohns forlag og er ufattelig dårligt oversat. Når Bush nævner sin far og sin mor, George og Barbara Bush, så står der “Far” og “Moder” med stort F og M! En række ord er tydeligvis blevet oversat for hurtigt uden at man har tænkt over om den danske betydning var den rigtige. Det slemmeste eksempel er på side 268, hvor der står om Bush’ besøg hos den afganske præsident Karzai: “Da vi landede ved præsidentpaladset, skred præsident Karzai over for at hilse på mig…”

Jeg læser rigtig mange biografier af og om politikere fra dette og forrige århundrede, da datiden ikke altid tegner et retfærdigt billede af deres gerninger. I dette tilfælde bliver jeg bekræftet i alle de dårlige ting, som medierne har skrevet om Bush. Biografierne er ofte spændende, da man kommer tæt på personerne og de overvejelser Stauning gjorde sig da Danmark blev besat, eller Churchill gjorde sig på D-dag. Men her får man ikke noget ekstra, som man kan bruge til noget. Til det er den alt for overfladisk og ligegyldig. Så spring Bush over og gå tilbage og læs om en af de præsidenter du ikke kender så godt – eller læs om Margaret Thatcher.

George W. Bush: Kritiske beslutninger. Forlaget Sohn 2011. 591 sider.

Én kommentar »

  • Janus siger:

    Helt enig. Jeg havde store forventninger til bogen, men jeg opgiver nu efter de første to kapitler. Kedelig læsning, der aldrig fanger, og virkelig dårlig oversættelse (jeg ville ønske, jeg havde købt den på engelsk, men jeg ved faktisk ikke om det havde gjort oplevelsen større). Det grælleste eksempel er vel egentlig kapitel to, der hedder “Løb”. Jeg gætter på kapitlet i originalversionen hedder “Running”, og derfor bare er blevet oversat direkte (af Google Translate?). Her er der dog tale om at stille op til valg/føre valgkamp – ikke at løbe sig en tur!

    Denne bog kan ikke anbefales!

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.