// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ben Macintyre: Operation Mincemeat
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie, International Politik

Ben Macintyre: Operation Mincemeat

Skrevet af den 10. maj 2011 – 07:50Ingen kommentarer

Operation Mincemeat er en herlig historie om bedrag, spioner og intriger. Det er fortællingen om en af de mest vovede afledningsmanøvrer under 2. verdenskrig, og persongalleriet rummer både en stakkels afdød vagabond, forfatteren til James Bond-bøgerne, Ian Flemming, smukke kvinder og mystiske excentrikere.

Vi er i foråret 1943, og krigslykken er så småt ved at vende. Efter sejre i Nordafrika nærmer invasionen af Europa sig. De allierede har brug for et springbræt, og Sicilien er oplagt. Det ved tyskerne, men der er også andre muligheder. Sardinien og Grækenland er mulige alternativer. De allierede har lagt sig fast på Sicilien, men vil frygtelig gerne bilde tyskerne ind, at angrebet kommer et andet sted.

Et storstilet bedrag arrangeres, og det kulminerer, da liget af den britiske Major William Martin trækkes i land den 30. april 1943 nær den spanske fiskerby Huelva. Tilsyneladende er han omkommet i et flystyrt, og sammen med en række forskellige personlige ting, bærer han breve med militære hemmeligheder. Både nazister og deres spanske sympatisører lader sig føre bag lyset. William Martin er en fiktion, men alt synes at passe. Briterne har skabt et menneske ned til mindste detalje. Der er den strenge far, den bekymrede bankrådgiver, smukke og sexede kvinder, og i lommerne er der billetter fra natklubber i London. Det er for godt til at være sandt, og briterne er heldige. Der er mange revner i fiktionen, men nazisterne har desperat brug for en succeshistorie. Det er medvirkende til, at de bider på krogen og tror på de plantede, misvisende oplysninger. Ifølge disse skal Sicilien bruges som afledning for et større angreb via Grækenland. Som følge af afledningen bliver mange tyske tropper trukket væk fra Italien, og da invasionen kommer den 9. juli overlever tusinder af allierede soldater takket være den succesfulde operation.

Det er første gang, at historien kan fortælles så detaljeret. Forfatteren, Times-journalisten Ben Macintyre, har via en af hovedpersonernes søn, fået adgang til en kiste fuld af hemmeligt stemplede dokumenter fra efterretningstjenesterne. Det viser sig at være en sand guldgrube, for det er en helt usandsynlig spændende historie, der rulles ud. Persongalleriet er et kapitel for sig. I virkeligheden var William Martin en ludfattig waliser ved navn Glyndwr Thomas, der på jagt efter overlevelse var vandret mod London. Han dør formodentlig som følge af at have spist et stykke brød med påsmurt rottegift. Ideen til aktionen stammer fra et notat fra 1939 med 51 forslag til, hvordan man kan plante historier hos tyskerne. Løjtnant i flåden, Ian Flemming, var medforfatter. Charles Fraser-Smith fra efterretningstjenestens Qbranch opfinder alskens mærkværdige ting til brug for hemmelige aktioner. I forbindelse med Mincemeat opfinder han en lufttæt beholder, der bruges til at transportere liget i, indtil det dumpes fra ubåden. Det må jo helst ikke være gået alt for meget i opløsning! Fraser-Smith er tydeligvis inspirationen til Q i James Bond-bøgerne.

Hovedpersonerne var Ewen Montagu, en dygtig advokat og den eventyrlystne Charles Cholmondeley. Han beskrives som »en af naturens mere bemærkelsesværdige excentrikere«. En ulidelig selvpromoverende retsmediciner, en heltemodig ubådskaptajn, en bordtennisspillende sovjetisk spion, en tysk sommerfuglesamler spiller også centrale roller.

Ben Macintyres Operation Mincemeat er velskrevet og humoristisk. Det er historiefortælling, når det er bedst.

BEN MACINTYRE. OPERATION MINCEMEAT. Den døde spion, der ændrede Anden Verdenskrig. Oversat af Poul Henrik Westh. 322 sider. Thanning og Appel.