// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jonathan Safran Foer: Alt bliver oplyst
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Jonathan Safran Foer: Alt bliver oplyst

Skrevet af den 7. januar 2009 – 22:50Ingen kommentarer

Tag en ung ukrainer, med hang til USA. Tag hans bedstefar, hans far og en hund. Tilsæt lidt anti-semitisme og en ung, amerikansk jøde, der er på jagt efter historien om hans families skæbne under 2. verdenskrig. Spring i tid og sted, tilsæt elementer af en (halv) brevroman og vær lidt absurd. Bland grundigt med et knivspids genialitet, og du vil alligevel ikke kunne forestille dig Jonathan Sarfan Foers debutroman Alt bliver oplyst.

Alt bliver oplyst er en roman om skyld og medvirken, dengang og nu. Fra 1700-tallets jødiske shtetl over holocaust og frem til nutidens fortrængning af den forfærdelige fortid. Alt bliver rent faktisk oplyst, men ikke alle ønsker oplysning.

Fortælleren, den unge ukrainer, skal sammen med sin bedstefar vise en ung, amerikansk jøde frem til den landsby, hans bedstefar voksede op i før krigen. Han søger kvinden, der hjalp hans bedstefar til at overleve, men krigen udslettede alle spor – selv landsbyen er forsvundet fra kortet. Kun i menneskenes hukommelse lever fortiden videre, fortrængt og forsøgt slettet.

Alt bliver oplyst er ikke bare endnu en holocaustroman, selvom den lever op til genrens forfærdelige beretninger. I det landlige Ukraine er der ingen kz-lejre, kun kold og kynisk udryddelse på stedet. Men romanens genialitet ligger i fortælleren og ikke mindst i de lange linier, der trækkes mange generationer tilbage – og et par generationer frem. Det er anderledes, det er fornyende (på den gode måde) og det er – temaet taget i betragtning – uundgåeligt forfærdeligt.

Det er en fantastisk roman. Læs den.

Jonathan Safran Foer: Alt bliver oplyst. Tiderne skifter, 2002. Oversat til da. 2003 af Jan Hansen. 320 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.