Birgitte Klahn: I en firkant
Birgitte Klahns debutroman I en firkant er en humoristisk, satirisk og skarp undersøgelse af ledighedens nådesløse mekanismer. Med lige dele satire og alvor tager Klahn fat på et arbejdsmarked, hvor regler og krav ofte overskygger mennesket bag CV’et. Det er en roman, der aktiverer både lattermuskler og eftertanke – og som samtidig kan gøre ondt helt ned i maven.
Vi følger Clara, en enlig mor, der desperat forsøger at slippe væk fra “det forjættede land Ledighed.” Men hendes vej mod et arbejde er brolagt med absurde regler, bureaukratiske benspænd og et system, der i sin nådesløshed virker urealistisk – og dog alt for genkendeligt. Klahn formår med skarphed og humor at sætte jobsøgningssystemet under luppen og fremhæve grænserne for, hvad der kan og bør forlanges af de ledige.
I en firkant er en psykologisk thriller forklædt som satire, hvor den absurde humor langsomt forvandler sig til en klaustrofobisk skildring af et system, der kværner mennesker i forsøget på at tilpasse dem en firkantet ramme. Klahns roman balancerer elegant mellem det urealistiske og det genkendelige, hvilket gør den både tankevækkende og foruroligende.
Om man selv har været ledig eller blot hørt anekdoter om systemets absurditeter, vil de fleste kunne genkende de temaer, romanen berører. Klahns fortælling sætter fokus på, hvordan vi som samfund behandler mennesker, der falder uden for arbejdsmarkedets krav, og den udfordrer os til at reflektere over bureaukratiets blinde vinkler og konsekvenser.
Sprogligt er Klahn overbevisende. Hun skriver med en præcision og en rytme, der holder læseren fanget fra start til slut. Hendes humor er skarp, og hendes blik for detaljen gør romanen både underholdende og rystende på samme tid. I en firkant er en stærk debutroman fra et mindre forlag, der fortjener stor opmærksomhed.
Birgitte Klahn, I en firkant, Forlaget Silkefyret, 146 sider, oktober 2024