Anne Katrine Nørholm: Nøglebarn
”På det tidspunkt var hendes far nærmest flyttet ud og murstenen i maven flyttet ind.”
Den sætning rammer lige på kornet, hvad det er, vi har at gøre med, nemlig pigen Anna på 11 år, som er i frit fald ind i mistrivsel. Murstenen har vitterlig taget bolig i hendes mave, og den gør ondt, den rumsterer, drejer rundt og har skarpe kanter.
Annes forældre er blevet skilt, hendes mor er blevet indlagt på psykiatrisk afdeling og har selvmordstanker, og dertil er Annas ældre bror endt i en omgangskreds, hvor forbudte stoffer florerer. I denne smeltedigel befinder Anna sig. Hun forsøger at holde facaden, hun vil bare gerne være Anna på 11 år. Ordvekslingen, som hun har med Mona, da hun spørger til moderen, beskriver meget flot, hvilket moras Anna står i: ”Det er noget med hovedet. Har hun slået det? Har hun hjernerystelse? Mona skal lige til at tage en ny bid, men stopper bevægelsen i luften. Anna nikker langsomt. – Noget i den stil.”
Historien om Anna fortælles i to spor. Et hvor vi følger Anna i en kronologisk bevægelse længere og længere ned i mistrivselsens mørke brønd, og et andet som er moderens noter, om hendes inderste tanker, om børn, eksmanden og hendes selvmordstanker. Det er hård kost at læse, og forfatteren skriver med en sikker præcision, som gør, at man virkelig bliver draget ind i fortællingen og står tilbage og ønsker, at man selv kunne have gjort noget. Forfatteren peger på os voksne, som dem som ikke slår til. Ofte spørges der ikke om det rette, måske grundet frygt eller uvidenhed, og det ubehagelige i at skulle forholde sig til andres sorg, savn og sårbarhed, og her tabes en ung pige på gulvet.
Romanen er hjerteskærende, og det gør ondt at læse, hvordan voksne kan stå i rundkreds om Anna og ikke kan se, hvor meget hun lider, kæmper og tager alverdens problemer på sine skuldre. Problemerne ligger som murstenen i hendes mave.
Nøglebarn er Anne Katrine Nørholms debutroman, og jeg er spændt på, om der kommer mere fra hendes hånd? Under alle omstændigheder bør romanen få mange læsere, da den er et fint indspark i diskussionen om mistrivsel blandt børn og unge, og i det hele taget er det bare en god bog!
Anne Katrine Nørholm, Nøglebarn, arkiv for detaljer, 2024, 231 sider.