// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Sigrid Undset: Jenny
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Sigrid Undset: Jenny

Skrevet af den 1. april 2024 – 05:55Ingen kommentarer

Kan en velskrevet roman blive for√¶ldet? Ja, desv√¶rre kan den det. Jenny er velskrevet p√• Undset-m√•den, men tematikken virker desv√¶rre ogs√• bedaget ‚Äď stik modsat hendes klassiker Kristin Lavransdatter.

Jenny er en ung, norsk kvinde i tiden f√łr 1. verdenskrig. Bogen er skrevet i 1911, s√• der er ikke nogen Verden-af-i g√•r-fornemmelse med udsigten til den kommende verdenskrig over den, tv√¶rtimod. Jenny bor i Rom, lever af lidt arv og fors√łger at sl√• igennem som malerinde. I Rom lever hun det s√łde (men stadig kyske) liv, turer med veninden Cesca rundt p√• v√¶rtshuse samtidig med at hun oms√¶tter sit indre f√łlelsesliv og de ydre landskaber til det hvide l√¶rred.

I Rom m√łder hun landsmanden Helge Gram, som hun efter lidt tid samtykker til at gifte sig med. De vender derefter hjem til Norge, men m√łdet med hans familie og Jennys f√łlelsesliv viser sig at blive en katastrofe. Det er en tid, hvor der er meget lidt plads til kvinder andre steder end i hjemmet, og Jenny kan hverken f√• sin kunst, sine f√łlelser eller sin familie til at g√• op i en st√łrre helhed.

Det ender naturligvis ikke godt, og det er alt sammen smukt beskrevet i et sprog med farver, stemninger og malerindens blik for de sm√• detaljer. Det er bare ogs√• en lille smule kedeligt, for s√łde Jenny ‚Äď kunne du dog ikke tage dig lidt sammen? Skal du virkelig overt√¶nke alt, og hvis du vil lege med lidenskaberne, kunne det dog ikke v√¶re bare en lille smule mere lidenskabeligt og ikke helt s√• overspillet?

1910erne er for l√¶ngst forbi, og Jenny er hverken en kvindesagsroman eller en generationsroman, men i mine √łjne en roman der sikkert sagde sin samtid en masse, men som ikke rigtig st√•r distancen 110 √•r senere.

Sigrid Undset: Jenny. 399 sider, Turbine. Oversat af Karen Fastrup, udkom 9. februar 2024

Der er lukket for kommentarer.