// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Sigrid Undset: Kristin Lavransdatter
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Sigrid Undset: Kristin Lavransdatter

Skrevet af den 9. februar 2024 – 06:40Ingen kommentarer

De sidste par uger har jeg v√¶ret i 1300-tallets Norge. Jeg har g√•et bodsgang til Nidaros med mit sp√¶dbarn i favnen. Jeg har elsket inderligt, syndefuldt og storsl√•et. Jeg er blevet s√•ret og har v√¶ret ulykkelig. Jeg har v√¶ret fanget i et storpolitisk spil, jeg ikke forstod, men som alligevel truede mig og min familie p√• livet. Jeg har elsket min far, min familie og min gud. Jeg har gr√¶dt og lidt, og jeg har f√łlt guds tugt og syndens sv√łbe og l√¶rt, at m√•ske kan man f√• guds tilgivelse, men hvad hj√¶lper det, hvis man ikke kan tilgive sig selv?

Jeg har kort sagt levet og √•ndet med Kristin Lavransdatter i Sigrid Undsets storsl√•et trebindv√¶rk af samme navn, nu samlet i √©t smukt bind og nyoversat af altid kompetente og poetiske Niels Brunse. Kristin Lavransdatter er et hovedv√¶rk, b√•de i norsk og europ√¶isk litteratur og udl√łste ogs√• helt fortjent nobelprisen til Sigrid Undset.

Det er romanen om den smukke Kristin Lavransdatter, der vokser op i begyndelsen af 1300-tallet i Norge, dengang Norge endnu var et selvst√¶ndigt land. Hun er viljest√¶rk, st√¶dig og intelligent, men ogs√• blid og elskelig. Hun er religi√łs, dydig og uden den mindste tvivl loyal over for sin sl√¶gt og sin plads i middelalderens feudale samfund.

Alts√• lige indtil Erlend Nikolauss√łn tr√¶der ind i hendes liv, og hun f√•r vendt op og ned p√• alt, hun tror p√• og alt, hun er opdraget til. Det er en k√¶rlighedshistorie som ingen anden, og Kristin f√•r et stormfuldt liv. Barnef√łdsler, d√łdsfald, politik og kamp ‚Äď med den smukke norske natur som baggrund. Det var en blodig tid, en tid hvor religion og sl√¶gt bet√łd alt, og det enkelte menneske kun var noget i kraft af sin familie og sin √¶re. Det er en tid, der p√• √©n gang er uendelig langt v√¶k fra vores nutid, og som alligevel spiller p√• de samme strenge, der r√łrer os i dag ‚Äď sp√łrgsm√•let om mening, tro, identitet og sk√¶bne.

Kristin Lavransdatter er en af mine absolutte yndlingsromaner, og Gyldendal skal have tak for at have f√•et den genudgivet og genoversat. Til geng√¶ld skal de ikke have nogen som helst tak for forordet, der er b√•de plumpt, ligegyldigt og som burde forbig√•s i tavshed hvis ikke det var fordi, det risikerer at skr√¶mme folk v√¶k fra selve romanen. Spring det over og g√• direkte til J√łrundg√•rd og Kristin Lavransdatter!

Genudgivelsen af Kristin Lavransdatter er en mulighed for at nye generationer kan få en fantastisk læseoplevelse. Jeg håber, at den bliver så populær, at Gyldendal må trykke flere oplag. Og så håber jeg, at forlaget piller forordet ud, inden de sender næste oplag til tryk.

Sigrid Undset: Kristin Lavransdatter. 936 sider, Gyldendal. Oversat af Niels Brunse, udkom 19. januar 2024

Der er lukket for kommentarer.