Anne-Marie Vedsø Olesen: Gudestorm
Man tager lidt egyptiske myter, tilsætter en opera af Mozart, et stænk græske myter, en hemmelig organisation og et berømt maleri. Alt sammen krydret med iderig fortælleglæde og et stænk S/M, og så har man Anne-Marie Vedsø Olesens trilogi Gudestorm, der første gang udkom 2002-2007 og som nu er genudgivet – formentlig takket være hendes nylig succes med fortolkningen af den nordiske mytologi i form af romanerne i serien Vølvens Vej.
Gudestorms første bind Djævlens Kvint starter en vinternat på Glyptoteket i deres (i øvrigt utrolig spændende) egyptiske afdeling, hvor en nattevagt uforvarende bliver vidne til genopstandelsen af guden Seth fra egyptisk mytologi. Seth er gud for kaos, lyst og vildskab, og han er meget tilfreds med at få menneskelig form i det 20. århundredes vinterstorms ramte København. I hans spor følger storme og sex, livsnydelse og utæmmede drifter – og død.
En ung musikstuderende og hans veninde med speciale i oldtidens Egypten bliver uforvarende trukket ind sagen, og snart går det over stok og sten i både ind og udland og igennem i alt tre bind. Fermt væves myter og riter sammen med kunsthistoriens allerstørste værker, og selvom der nogle gange bliver brug for lidt lange forklaringer på hvordan Mozart, Brueghel og Wagner hænger sammen med korsfæstelsen af Jesus, egyptisk og græsk mytologi og i øvrigt et hemmeligt og meget rigt broderskab midt i ørkenen, så fungerer Gudestorm i dén grad som roman.
Selvom det er Seth, der er trilogiens egentlige hovedperson – og hans nemesis Horus den absolut svageste og mest uinteressante karakter – så er det mere de mange kunstneriske og mytisk elementer end plottet, der bærer historien fremad. Vi kommer fra engelske herresæder og rosettasten til middelalderborge ved Rhinen og naturligvis Nilen og Egypten.
Personligt tændte jeg ikke så meget på S/M delen af sidste bind, og undervejs blev dele af plottet også en smule fortænkt, men grundlæggende er det tre underholdende og originale romaner, som man kan nyde mens vi venter på næste bind af Vølvens Vej.
Anne-Marie Vedsø Olesen: Gudestorm. Djævlens kvint, Tredje Ikaros og Gudernes Tusmørke. 429, 287 og 284 sider. Lindhardt og Ringhof.