// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sophy Roberts: Sibiriens glemte klaverer
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Sophy Roberts: Sibiriens glemte klaverer

Skrevet af den 23. januar 2024 – 07:13Ingen kommentarer

Sibirien er den yderste ødemark. Sådan ser vi herhjemme ofte på det enorme landområde øst for Uralbjergene, som betragtes som én stor straffekoloni for først den russiske zar og senere Sovjet. Men Sibirien er så meget mere end det. Det er oprindelige folk, det er umådelig smuk og barsk natur, det er råstoffer, industri – og så er det musik.

Siden Katarina d. store lagde Sibirien under Rusland har der været en strøm af indvandrere til Sibirien, både frivilligt og ufrivilligt. Rigtig mange af dem tog deres kærlighed til musik og især klaveret med østpå (selvom klimaet gør det vanskeligt for såvel mennesker som klaverer at overleve.)

Den britiske forfatter Sophy Roberts bliver med udgangspunkt i en mongolsk pianists ønske om et klaver inspireret til at rejse igennem Sibirien i sin søgen efter netop disse klaverer – dem, der har overlevet deres ejere uanset om deres ejere var frivillige indvandrere på jagt efter et bedre liv i den russiske ”frontier” eller forhenværende straffefanger og forviste.

Det er en tur igennem ikke bare Sibiriens historie og geografi, men også musikhistorien og naturligvis især klaverets historie. Det er nedslag i den store verdenshistorie – som zarfamilien, der blev henrettet i en kælder i Jekaterinburg, gulagfanger og opdagelsesrejsende – men også i de konkrete hverdagsmenneskers levevilkår og kamp for overlevelse og ikke mindst hvad musik betyder for mennesker og deres livsvilje. Det gælder både de europæere, der bragte klavererne med til Sibirien, men også de folkeslag, der boede i området lang tid før russerne kom og kaldte det deres.

Sibiriens glemte klaverer fungerer som rejsebeskrivelse og som vækker læserens nysgerrighed om både Sibirien og klaverhistorien. Rammefortællingen bliver måske trukket lidt langt ud, men pyt med det for det er en original og interessant historie, der fylder rammen ud.

Bogen er skrevet inden Ruslands storskalainvasion af Ukraine i februar 2022.

Sophy Roberts: Sibiriens glemte klaverer. 424 sider, Atlanten. Oversat af Noa Kjærsgaard Hansen, udkom 30. november 2023

Der er lukket for kommentarer.