// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Linea Maja Ernst: Kun til navlen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dansk roman, Debutant, Roman

Linea Maja Ernst: Kun til navlen

Skrevet af den 3. maj 2024 – 05:05Ingen kommentarer

En vennegruppe i 30‚Äôerne er taget i sommerhus. Under overfladen af h√łrbukser, k√łlig vin og perfekte middage p√• de lune sommeraftener lurer kaos. For der er mere eller mindre kaos inde i dem alle sammen, og det kan briste, n√•r som helst.

Romanen handler om, hvad der sker i vennegrupper, der g√•r igennem forskellige livsfaser sammen og udvikler sig i forskellige retninger. Hvem forbliver naivt barnlige, og hvem bliver (sm√•)borgerlige? Og hvad er egentlig v√¶rst? Er de forelskede, rivaler, allierede eller fjender? Hvem er progressiv og hvem er ‚ÄĚfem minutter i forstad‚ÄĚ? Og er det hele egentlig bare noget, de leger?

Hver især lider de alle en smule af hovedpersonssyndrom, hvilket foldes elegant ud gennem de skiftende synsvinkler i kapitlerne. De er alle meget forskellige (og en anelse karikerede) typer, og alle får de en tur i maskineriet, for selvom de elsker hinanden, så foragter de også hinanden lidt på kryds og tværs. Som altid handler det mest af alt om os selv, når der er noget ved andre, der pisser os af, og det er ingen undtagelse blandt vennerne her, som får det bedste og værste frem i hinanden.

For hvorfor er det, at ‚ÄĚheterom√łdre pludselig bliver normkritikere af at se en skovs√ł‚ÄĚ? Eller hvorfor skal det v√¶re et politisk projekt ikke at v√¶re heteronormativ? Man kan godt b√•de v√¶re gay og √łnske sig en ligusterh√¶k i provinsen, for fanden. Hun spidder virkelig den privilegerede tids√•nd og maler stereotyperne og kontrasterne frem for efterf√łlgende at lade dem lade livet p√• fordommenes alter.

Jeg er vild med det.

Siderne er fyldt med s√• meget symbolik og overfladesp√¶nding, at det nok er meget godt, at der kommer en eksplosiv orgasme her og der for at tage trykket p√• bogens karakterer, der ellers risikerer at implodere for √łjnene af l√¶seren, mens de l√¶ser Virginia Woolf og laver b√•lmad i sommervarmen.

Kun til navlen er den mest sprogligt overlegne debut, jeg l√¶nge har l√¶st. Jeg har simpelthen nydt at l√¶se hvert et ord og hver en s√¶tning, og jeg har noteret den ene forrygende s√¶tning efter den anden. Bevares, fort√¶llingen er ogs√• rigtig god, og den lever i √łvrigt i perfekt symbiose med sproget, som l√łfter hele l√¶seoplevelsen til et h√łjere niveau.

Og som Kv√¶de, en af bogens karakterer, filosoferer over: ‚ÄĚHvorfor i alverden er vi ikke mere hensl√¶ngte? N√•r han t√¶nker p√• verdenen udenfor skovs√łen, ser han den for sig som fuld af h√•rde spisebordsstole af tr√¶, kontorstole; stive manifestationer af ergonomisk puritanisme og ensomhed‚ÄĚ.

Så hermed en opfordring til dig om at slænge dig hen og læse den her bog. Den er forrygende!

Linea Maja Ernst: Kun til navlen, maj 2024, Lindhardt og Ringhof, 287 sider.

Der er lukket for kommentarer.