// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Nina Lykke: Vi er her ikke for at have det morsomt
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Nina Lykke: Vi er her ikke for at have det morsomt

Skrevet af den 10. marts 2024 – 06:28Ingen kommentarer

Knut er en forfatter med en enkelt succesroman bag sig. L√¶nge har han fors√łgt at f√• skrevet endnu et hit. Det sker bare ikke. Knut bor alene i en lejlighed i Oslo og de fleste dage g√•r bare. For √•r tilbage havde Knut en kone, men de blev skilt og i dag virker det som om, at Knuts s√łn hellere vil h√¶nge ud med sin mors nye mand end med Knut. Av.

Knut ser ikke mange mennesker. Faktisk ser han prim√¶rt sin nabo Frank og kun i de perioder Frank ikke har noget k√łrende med sin on and off k√¶reste M, der er gift og har b√łrn. Nina Lykke tegner et portr√¶t af en mand i slutningen af 50√©rne for hvem livet ikke helt spiller. Han drikker rigeligt med kaffe og vin. Lykkes ikke med at skrive. Savner tidligere k√¶rester.

Han dunker sig selv i hovedet med alt det han burde. Holde sig √¶dru. L√łbe. Meditere. Han er typen, der overt√¶nker, funderer, reflekterer og ligger v√•gen om natten. Man fornemmer en mand i krise.

S√• da han med kort varsel (formentlig p√• et afbud) inviteres til en stor litteraturfestival, takker han ja. Endelig sker der noget, han f√łler sig for en stund vigtig og betydelig. Hvor l√¶nge mon den f√łlelse varer ved?

Vi er her ikke for at have det morsomt er en hel fin bog is√¶r for l√¶sere der ikke allerede er m√¶t i fort√¶llinger om midaldrende m√¶nd i krise med skriveblokering. Og n√•r den b√łvs er ude m√• jeg hellere sige, at romanen er mere end blot en fort√¶lling om endnu en mand i krise. Vi f√•r nemlig ogs√• hans blik p√• de andre i kultureliten og det er b√•de skarpt, spiddende og morsomt. Som bonus f√•r vi ogs√• hans refleksioner over k√łn, sex og hvad man kan tillade sig. Hvorfor m√• kvinder for eksempel gerne fremh√¶ve deres bryster med en god BH og en stram tr√łje, n√•r m√¶nds penis ikke m√• kunne ses gennem bukserne? Den popul√¶re genre autofiktionen har Knut ogs√• nogle interessante perspektiver p√•.

Romanen er skrevet med en hel del humor, er både morsom og underholdende og da vi når til litteraturfestivallen kommer der for alvor fart over feltet.

Nina Lykke (f. 1965) slog for alvor igennem med romanen Nej, nej og atter nej. Romanen Næste! modtog hun Brageprisen for, og den er knaldhamrende god!

Nina Lykke, Vi er her ikke for at have det morsomt, Gyldendal, Februar 2024, 300 sider, Oversat af Andrea Fehlauer.

Der er lukket for kommentarer.