Nina Lykke: Vi er her ikke for at have det morsomt
Knut er en forfatter med en enkelt succesroman bag sig. Længe har han forsøgt at få skrevet endnu et hit. Det sker bare ikke. Knut bor alene i en lejlighed i Oslo og de fleste dage går bare. For år tilbage havde Knut en kone, men de blev skilt og i dag virker det som om, at Knuts søn hellere vil hænge ud med sin mors nye mand end med Knut. Av.
Knut ser ikke mange mennesker. Faktisk ser han primært sin nabo Frank og kun i de perioder Frank ikke har noget kørende med sin on and off kæreste M, der er gift og har børn. Nina Lykke tegner et portræt af en mand i slutningen af 50érne for hvem livet ikke helt spiller. Han drikker rigeligt med kaffe og vin. Lykkes ikke med at skrive. Savner tidligere kærester.
Han dunker sig selv i hovedet med alt det han burde. Holde sig ædru. Løbe. Meditere. Han er typen, der overtænker, funderer, reflekterer og ligger vågen om natten. Man fornemmer en mand i krise.
Så da han med kort varsel (formentlig på et afbud) inviteres til en stor litteraturfestival, takker han ja. Endelig sker der noget, han føler sig for en stund vigtig og betydelig. Hvor længe mon den følelse varer ved?
Vi er her ikke for at have det morsomt er en hel fin bog især for læsere der ikke allerede er mæt i fortællinger om midaldrende mænd i krise med skriveblokering. Og når den bøvs er ude må jeg hellere sige, at romanen er mere end blot en fortælling om endnu en mand i krise. Vi får nemlig også hans blik på de andre i kultureliten og det er både skarpt, spiddende og morsomt. Som bonus får vi også hans refleksioner over køn, sex og hvad man kan tillade sig. Hvorfor må kvinder for eksempel gerne fremhæve deres bryster med en god BH og en stram trøje, når mænds penis ikke må kunne ses gennem bukserne? Den populære genre autofiktionen har Knut også nogle interessante perspektiver på.
Romanen er skrevet med en hel del humor, er både morsom og underholdende og da vi når til litteraturfestivallen kommer der for alvor fart over feltet.
Nina Lykke (f. 1965) slog for alvor igennem med romanen Nej, nej og atter nej. Romanen Næste! modtog hun Brageprisen for, og den er knaldhamrende god!
Nina Lykke, Vi er her ikke for at have det morsomt, Gyldendal, Februar 2024, 300 sider, Oversat af Andrea Fehlauer.