// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nina Lykke: Næste!
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Nina Lykke: Næste!

Skrevet af den 4. juli 2020 – 07:50Ingen kommentarer

En af denne sommers must read romaner! Så enkelt kan det siges.

Næste! er norske Nina Lykkes prisvindende roman om parforhold, om at være moderne kvinde og om sammenbrud. Det er fremragende skildret og jeg både grinede, morede mig, var underholdt, blev oplyst, ramt på egen selvopfattelse og var benovet over, hvor skarpt observerende Nina Lykke er på relationer og det moderne parforhold.

Elin har været praktiserende læge i 20 år. Og hun er romanens hovedperson og fortæller. Elin er efter 20 års ægteskab med Aksel flyttet ind i lægeklinikken, da der er knas i ægteskabet. Det var også noget rod, at hun begyndte at se sin gamle kæreste Bjørn. Og at det ene førte det andet med sig.

Men man ligger som bekendt som man har redt, og nu ligger hun altså om natten i lægeklinikken. Om dagen er der masser af liv i klinikken. Den ene patient efter den anden møder op og stiller egne diagnoser og beder om henvisninger til yderligere udredninger. Og Elin er så træt af dem. Træt af at være forstående og empatisk og pædagogisk. Træt af ønsket om den hurtige genvej til sundhed. Træt af dovne folk, der æder sig ihjel, mens de spilder livet på tv. Det er så sjovt, det er spot on, og det er levende skildret, så man kan se det for sig. Og samtidig er det helt seriøst og alvorligt.

Og hvis man nu skulle tro, at Elin selv er det gode forbillede på en sund sjæl i en sund krop, ja så tager man helt fejl. Hendes last er tv-serier og hvidvin. Og rigeligt af begge dele. Hun er en skøn antiheltinde, som man hurtigt holder af.

Næste! er en humoristisk opsang til alle patienter, alle i parforhold, alle mennesker. Jeg kunne genkende alt for meget i mig selv (pinligt, men sjovt). Både som når jeg som et offer endnu engang sukkende tørrer fliserne i blusekabinen efter min mands brusebad eller når jeg hører mig selv (igen) kommentere på, hvor usundt det er, at min mand igen (sjældent) har spist fast food!

Læs læs læs!

Nina Lykke, Næste! Gyldendal, Juni 2020, 313 sider, På dansk ved Kristian Bang Foss.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.