// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Claire Keegan: I sidste øjeblik
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Claire Keegan: I sidste øjeblik

Skrevet af den 7. februar 2024 – 05:29Ingen kommentarer

Nok er I sidste øjeblik fysisk en lille bog, men den indeholder virkelig store historier.

I sine tre noveller besøger og udforsker Claire Keegan igen forholdet mellem mænd og kvinder, og det gør hun rigtig godt. Novellerne er skarpt skårne, og der er ikke brugt flere ord end højst nødvendigt. Med arkuratesse og nøgternhed trækker hun læseren med ind i tre møder mellem mand og kvinde, hvor magt, begær, misforståelser og køn kommer under luppen.

I den første novelle I sidste øjeblik følger vi Cathal, som må lide det nederlag, at hans forlovede ikke vil have ham alligevel. Han begynder derfor at granske sit liv, hvad skete der? Hvad gjorde han galt? Hvordan kunne det have endt anderledes? Hvor har de begge fejlet i forståelsen af, hvad en god kærlighedsrelation er, og har bruddet noget at gøre med hans syn på kvinder?

I den anden novelle får en kvindelig forfatter, som er taget på skriveretræte besøg af en ældre tysk akademiker, som ønsker at se det hus, hun bor i. Det møde bliver yderst interessant, for den ældre herre kender ikke sin besøgstid. Han agerer utrolig ubehageligt, og han overskrider alle intimsfærer. Han er nedsættende og patroniserende, men på en finurlig og skarp måde sættes han på plads af den unge forfatter.

Den sidste novelle er grum og isnende, og hedder meget passende også Antarktis. Her tager en gift kvinde afsted på et weekendophold med det formål at have sex med en fremmed. Det lykkedes også, men desværre for hende har hun ikke tænkt alle scenarier igennem. Hendes begær har vundet over al fornuft, og måske har hun glemt at tænke på, hvad denne eskapade kan ændre mellem hendes mand og hende, ændrer den noget ved hende, og hvad nu hvis den fremmede ikke vil acceptere, at mødet ikke blot var for en aften?

Claire Keegan stiller skarpt på forholdet mellem mænd og kvinder, og imellem linjerne stiller hun spørgsmålet; er der forskel på, hvad kvinder kan tillade sig, og hvad mænd kan tillade sig? Hvordan behandler vi hinanden, og hvad gør vores arv og miljø ved vores syn på hinanden?

Bogen vil egne sig godt til læsekredse, da man efter endt læsning sidder tilbage med behovet for at dele læseoplevelsen med andre, og dertil kan den være et indspark i den igangværende debat om køn.

Jeg er fan, og novellerne skal helt klar læses igen!

Anmeldelser af Claire Keegans tidligere romaner Omsorg og Den slags små ting kan findes her.

Claire Keegan, I sidste øjeblik, oversat af Signe Lyng, Gutkind, 2024, 116 sider.

Der er lukket for kommentarer.