// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Astrid Saalbach: Lindely
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Astrid Saalbach: Lindely

Skrevet af den 26. oktober 2023 – 06:52Ingen kommentarer

Thorkil er 94 √•r, har levet hele livet p√• f√łrste klasse, men nu lakker det mod enden. Han er syg og kan ikke l√¶ngere klare sig selv. Han f√•r derfor forn√łjelsen af et ophold p√• en genoptr√¶ningsenhed og senere p√• aflastningsafdelingen Lindely. Og det er her vi m√łder den aldrende patriark, hans to midaldrende d√łtre og en lind str√łm af social-og sundhedsassistenter, l√¶ger, sygeplejersker og andet plejepersonale.

Romanen er et portr√¶t af forholdet mellem Thorkil og de to voksne d√łtre. D√łtrenes mor d√łde for mange √•r siden og Thorkil fandt en anden. Man fornemmer at de voksne d√łtre i mange √•r har levet deres liv med m√¶nd og b√łrn og at de egentlig ikke kender deres far specielt godt. Her mod enden n√¶rmer de sig hinanden og det er b√•de s√•rbart og kompliceret.

Romanen er ogs√• en k√¶rkommen skildring af et stykke velf√¶rdsdanmark, som er under h√•rdt pres. Det er yderst interessant og relevant l√¶sning. Mange af os tror velf√¶rdsstaten tager sig af vores for√¶ldre, n√•r de ikke l√¶ngere kan selv. Romanen rokker noget ved den opfattelse. P√•r√łrende f√•r ogs√• opgaver og ansvar, det kan v√¶re alt fra t√łjvask til stillingtagen til fremtidig bolig og Thorkils d√łtre m√• gang p√• gang slippe hvad de laver p√• arbejde for at tage ud til ham.

Det er ikke k√łnt at blive gammel, svag og syg. Det er aff√łring i voksenbleer, sk√¶g der tr√¶nger til barbering og en ulidelig afh√¶ngighed af andre. Det er behovet for hj√¶lp og m√łdet med skiftende plejepersonale, der ikke altid ser en. Thorkil er s√• tr√¶t af det. Han vil klare sig selv. Han vil hjem. D√łtrene derimod vil have ham p√• plejehjem, de kan godt se, at det aldrig kommer til at g√• alene i lejligheden.

Det er ubarmhjertigt, trist og barsk at blive så gammel og plejekrævende som Thorkil. Romanen er dog skrevet med humor, så den knugende fornemmelse i maven fortyndes lidt af smil undervejs i læsningen. Romanen bliver derfor aldrig for tung, det alvorlige emne til trods.

Lindely er en virkelig god roman. Og noget af en √łjen√•bner. M√• den finde vej til de kommunale politikere. Lindely er ikke en kritik af den enkelte p√• hospitalet, i hjemmeplejen eller p√• genoptr√¶ningsenheden, personalet g√łr alle hvad de kan, l√łber hurtigt, er s√łde, men Lindely er en kritik af et system, der ikke h√¶nger sammen. Jeg √łnsker en mere v√¶rdig afslutning for mine n√¶rmeste end den Thorkil f√•r.

Astrid Saalbach (f. 1955) er forfatter og dramatiker. Hendes seneste roman Der hvor du ikke vil hen, var jeg også ret begejstret for. Inspirationen til Lindely fik hun, da hendes egen far blev gammel og syg.

Astrid Saalbach, Lindely, Gutkind forlag, Oktober 2023, 262 sider.

Der er lukket for kommentarer.