// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lise Munk Thygesen: Tove Ditlevsen var min mormor
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer

Lise Munk Thygesen: Tove Ditlevsen var min mormor

Skrevet af den 1. august 2023 – 06:23Ingen kommentarer

Jeg har læst en stor del af Tove Ditlevsens romaner. Og har flere gange nysgerrigt forsøgt at google mig frem til børnebørn uden held. Med udgivelsen Tove Ditlevsen var min mormor, behøver jeg ikke at google mere.

Lise Munk Thygesen er Tove Ditlevsens barnebarn. Hun var 12 år gammel, da hendes mormor tog sit eget liv i 1976. Da Lise Munk Thygesens mor døde efterlod hun en mappe med titlen “hemmeligheder” og det er med udgangspunkt i den mappe arbejdet med tilblivelsen af bogen starter.

Tove Ditlevsen var min mormor er fortællingen om ægteskaber, børn og mistrivsel. Det er også fortællingen om at skrive, om at være til og om afbrudte graviditeter.

Det er en barsk fortælling om overgreb, skyld og skam. Vi læser om Tove Ditlevsens ægtefælle Victor Andreasens druk og Tove Ditlevsens indlæggelser. Og om at være barn og barnebarn i en sådan familie.

Den første del af bogen er en anelse for opremsende. Her får vi præsenteret Tove Ditlevsens forældre og bedsteforældre. Senere i bogen giver det mening, at vi skal høre om Tove Ditlevsens ophav, da svigt, overgreb og traumer gives videre, går i arv ned gennem rækken af kvinder.

Men hæng endelig på, selvom bogen starter lidt trægt. Tove Ditlevsen var min mormor er ikke en roman, men den er spændende og det ene kapitel tager det andet. Det er en personlig fortælling, der for nogle læsere vil vække genklang og for andre vil præsentere en virkelighed så langt fra deres egen. Relevant, velskrevet, barsk!

Anbefales til alle der er fan af Tove Ditlevsen! Og til alle der gerne læser om svær opvækst og vanskelige familierelationer.

Lise Munk Thygesen, Tove Ditlevsen var min mormor, Forlaget 28B, Juni 2023, 256 sider

Der er lukket for kommentarer.