// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Agota Kristof: Analfabeten
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer

Agota Kristof: Analfabeten

Skrevet af den 23. januar 2023 – 06:02Ingen kommentarer

En lille bog kan sagtens v√¶re stor litteratur. Det er den ungarnsk f√łdte, men schweizisk bosatte Agota Kristofs lille erindringsbog et vidunderligt eksempel p√•. Analfabeten er p√• kun 77 sider (inkl. forord), men hvilke sider!

Det er sm√• bidder af forfatterens liv, hentet fra erindringen og p√• fornemste m√•de skrevet ned til eftertiden. Kristof blev f√łdt i 1935, og tilbragte sine unge √•r i det kommunistiske Ungarn. I 1956 flygter hun med mand og sp√¶dbarn, da russerne sl√•r opr√łret ned.

Analfabeten viser hendes ungarnske barndom og ungdom i sm√• glimt, fra fattigdommen og kommunismens benh√•rde kostskoler og til flugten gennem skovene mod vest. Det er ikke en samlet fort√¶lling, hvor alt bliver penslet ud og forklaret, men nedslag i et barns liv. Efter flugten ender familien i Schweiz, hvor der bliver taget godt imod dem, men hvor familien ogs√• m√• l√¶re at leve med et sprog, der ikke er deres, et land de ikke helt forst√•r ‚Äď s√• t√¶t p√• og alligevel s√• langt fra.

Kristof skriver pr√¶cist, n√łgternt og uden de store till√¶gsord. Alligevel l√¶ser man smerten og sorgen ved fremmedg√łrelsen i hendes erindringer. Materielt har familien det godt i Schweiz ‚Äď i hvert fald bedre end i Ungarn ‚Äď men det er sv√¶rt at skulle l√¶re at leve og tale og forst√• i et andet land. Alt kommer med en pris, og prisen for at falde til er at miste sin fortid og sit modersm√•l. Analfabeten er p√• den m√•de ikke bare en historie om Kristofs liv, men almenmenneskelig om flugt og eksil.

Naja Marie Aidt har skrevet forord til Analfabeten og Caroline Albertine Minor har oversat ‚Äď og det skal de ikke h√łre √©t ondt ord for!

Agota Kristof: Analfabeten. 77 sider, Gutkind. Oversat af Caroline Albertine Minor, udkom 23. november 2022

Der er lukket for kommentarer.