// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Thomas Heebøll Holm: Det sidste kongemord
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Thomas Heebøll Holm: Det sidste kongemord

Skrevet af den 11. januar 2023 – 07:42Ingen kommentarer

Finderup Lade. Den mest berømte lade i Danmark, en simpel lade i en lille landsby et sted. Men også et af det vigtigste steder i danmarkshistorie. Her blev Erik Klipping myrdet i 1286 og efter det drab var Finderup Lade ikke længere bare en bygning et sted i Jylland, men et sted omgærdet af mystik og myter.

Drabet i Finderup Lade er aldrig opklaret, og her mere end 700 år senere ved vi stadig ikke hvem der myrdede kongen – eller hvorfor. Der har ellers været mange bud på såvel drabsmænd som motiver. De mest berømte står folkeviserne for, men digt og historie er ikke altid det samme.

At Erik Klipping blev myrdet er måske ikke så overraskende. Han var den tredje eller fjerde konge på 40 år, der blev dræbt på tronen. Hans farfar Erik Plovpenning blev myrdet af sin bror Abel, der kun 1,5 år senere faldt ved Husum Bro. Hans far Christoffer d. 1. blev måske forgiftet – om end dette sidste er omdiskuteret. Men at Erik Klipping blev myrdet står helt fast.

Det er også sikkert, at der blev ført en retssag mod ”de sammensvorne” hvoraf især Marsk Stigs navn lever i viser og fortællinger, og at disse sammensvorne ved en retssag blev idømt landflygtighed. Om de rent faktisk var skyldige, har vi ikke beviser for – en enkelt blev endog dømt for at have ført kniven. Fra da af tager historierne og digterne over.

Var Erik Klipping en retfærdig konge, der blev myrdet af et komplot der ville ham og Danmark det ondt – og som måske var støttet af den norske konge? Var han en tyran, der led et fortjent endeligt? Var det tyske riddere eller var det, som viser vil vide, en krænker-konge, der blev straffet for at have forgrebet sig på en anden mands hustru?

Der er mange bud, og Thomas Heebøll Holm tager os igennem dem. Solidt og fagligt fører han os igennem Erik Klippings liv og død, hvad vi rent faktisk ved om drabet – og hvad der er kvalificerede bud og hvad der er rent digt. Sandheden har været skjult derude i århundreder og kommer næppe nogensinde for en dag…

Faktum er, at Finderup Lade blev scenen for det sidste kongemord i danmarkshistorien, og selvom stridigheder omkring den danske trone absolut ikke sluttede med kongens død, så ændrede noget sig alligevel. Mordet på Erik Klipping talte dengang ind i en europæisk debat om kongers magt og fredhellighed, og den dag i dag taler det til vores fantasi og drama.

Der er meget at blive klogere af – Så find faklerne frem, sadl din indre læsehest og rid med Thomas Heebøll Holm til Finderup Lade på Skt. Cæcilies nat!

Det sidste kongemord er treogtresindstyvende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr. stykket.

Thomas Heebøll Holm: Det sidste kongemord. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkom 8. december 2022

Der er lukket for kommentarer.