// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Victoria Belim: De røde sirener
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Victoria Belim: De røde sirener

Skrevet af den 4. december 2022 – 07:16Ingen kommentarer

Kampen om historien er også en del af krigen i Ukraine. Få lande har lidt så meget i det 20. århundrede, hvor bare de første halvtreds år indeholdt to verdenskrige, en russisk borgerkrig, hungersnød og Stalintidens forfølgelser. Antallet af ofre opgøres i millioner, og mange skæbner er stadig ufortalte fordi ingen vidste eller turde vide, hvad der skete med dem.

Journalisten Victoria Belim stammer fra sådan en familie. Hun og hendes forældre forlod Ukraine på jagten efter et bedre liv efter uafhængigheden, men hun tog minderne om sin barndom med sig til Vesten og efterlod sine bedsteforældre i en lille by på landet.

I De røde sirener fortæller hun om hendes rejse til Ukraine i 2014 og årene derefter. Det er tiden efter Majdan-revolutionen, der afsatte en russiskvenlig præsident. Det er tiden efter russernes invasion af Krim og Donbas. Ukraine er et land i krig, og det er et land der skal finde sin egen retning og identitet i opgøret med den store nabo.

Victoria Belim ønsker at se sit barndoms land igen, men også at forstå familiehistorien og hendes bedstemor, der stadig lever der. Det bliver til en fortælling om Ukraine, om ukrainerne og om Belims egen familie. Det er en rejse gennem både storbyen og dens modernitet og landdistrikterne og deres overtro og fattigdom. Og først og fremmest er det en rejse til et land, hvor historien aldrig giver slip.

Victorias bedstefar kæmpede selvfølgelig i 2. verdenskrig. Det kostede ham et ben. Familien var oprindeligt kommunister, men alligevel er der mørke overstregninger i familiens slægtsbog. Hvad blev der af hans bror Nykodym, der forsvandt i 1930’erne?

De røde sirener forsøger at give svaret og samtidig give et billede af Ukraine i årene efter Majdanrevolutionen. Det er hverdagsbillederne, der fungerer bedst. Besøg hos ukrainere og små nedslag i kultur, håndværk og dagligliv er vedkommende og interessante. Til gengæld fungerer jagten på Nykodyms skæbne ikke rigtig som motor for fortællingen. Det er helt fra start af oplagt hvad sandheden er – desværre – og der kommer for lidt nyt eller overraskende frem.

Victoria Belim: De røde sirener. 302 sider, Klim. Oversat af Hans-Jørgen Birkmose, udkom 14. oktober 2022

Der er lukket for kommentarer.