Olaug Nilssen: Yd efter evne, nyd efter behov
Nu er den prisvindende norske forfatter Olaug Nilssen aktuel på dansk med romanen Yd efter evne, nyd efter behov. Måske har du tidligere læst Tung tids tale af samme forfatter? “En lille gave til læseren” skrev jeg om romanen. Tung tids tale er en noget anderledes roman. Det er fortællingen om drengen Daniel der har autisme, om at være mor til Daniel og om mødet med det system, der skal hjælpe familien og om omverdenens urolige og fordømmende blikke på familien.
I forfatterens nye roman er der også et barn med udfordringer og særlige behov. Han hedder Benjamin og er Leas søn. Men da Lea ikke magter at tage vare på ham, er han midlertidig på andet år hos Rakel, som er Leas søster. Selvom Rakel har mere overskud end Lea, er hendes krudt ved at være brugt og måske er tiden inde til en institutionsplads til Benjamin. Lea er udenfor arbejdsmarkedet og bruger alt for meget tid på spil på sin iPad. Linda er den tredje søster i familien. Hun er gift og har børn og trækker meget på de tre søstres forældre Gudrun og Sverre i forhold til børnepasning og praktisk hjælp. Og Gudrun og Sverre er ikke ret gode til at sige fra.
Da Benjamin en dag kommer hjem til Rakel efter aflastning, er Rakel der ikke til at tage imod ham. Det bliver begyndelsen på et mindre drama, for Benjamin vandrer væk. At han bliver væk er rammen for fortællingen, men det er i virkeligheden alt det sagte og usagte, alle hensyn og ikke hensyn, hjælp og mangel på samme, der er det interessante i den korte men ret fine roman.
Linda mener, at Lea må tage sig sammen og forsøge at finde tilbage på arbejdsmarkedet. Rakel derimod mener, at man må prøve at forstå, at Lea lider af psykisk sygdom. På en måde har de jo begge ret samtidig med at de tager fejl. Det er sjældent så enkelt, at man enten “må tage sig sammen” og smutte i job eller at man er så psykisk syg, at hverken arbejdsmarkedet eller familien må stille krav i en eller anden tilpasset grad. Og så er der forældrene! De blander sig sjældent og finder dem selv splittet mellem døtrene.
Det er en roman om familiedynamikker med skræmmende genkendelige scener. Det er en roman med fokus på, hvem der tager ansvar i en familie og hvem der hjælper hvem. Det er også en roman om at forsætte den kurs man har lagt (for eksempel Rakel, der har taget det fulde ansvar for Benjamin), selvom man betaler en ganske høj pris for det. Det er også en roman om jalousi mellem søskende, ikke mindst fordi Linda får mere praktisk hjælp og opmærksomhed fra forældrene end de andre søstre. At være familie er slet ikke så ligetil.
På genial vis er der skiftende fortællere (Lea, Rakel og moren Gudrun), hvilket giver os mulighed for at anskue problemerne/dynamikkerne fra flere synsvinkler.
Alt i alt er det en god og solid roman om en tilsyneladende almindelig familie, der farer vild i relationerne. Til læsere der er optaget af de svære relationer.
Olaug Nilssen (f. 1977) har vundet både Brageprisen og Nynorsk Litteraturpris 2017. Hun debuterede tilbage i 1998, men slog for alvor igennem med Tung tids tale. Tung tids tale er omsat til skuespil og opført på flere teatre i Norge. Yd efter evne, nyd efter behov udkom i Norge i 2020 til flotte anmeldelser og mon ikke romanen også opnår det her.
Olaug Nilssen, Yd efter evne, nyd efter behov, Turbine forlaget, Oktober 2022, 192 sider, Oversat fra norsk af Sara Koch.