// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Peer Kaae: Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Historie, Krimi

Peer Kaae: Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej

Skrevet af den 8. november 2010 – 07:07Ingen kommentarer

I kriminalromaner og ditto film håber mange på, at de har begået det perfekte mord. Underforstået, mordet det aldrig lykkes nogen at opklare. I virkelighedens verden blev det perfekte mord, som oven i købet er et dobbeltmord, måske begået på Peter Bangs Vej på Frederiksberg i februar 1948.

Når jeg skriver ”måske”, er det fordi, mordet formelt aldrig er blevet opklaret. Men i bogen ”Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej” afslører forfatteren og journalisten Peer Kaae nye detaljer, og han konkluderer at morderen er fundet. I bogen må han nøjes med at kalde ham hr. X, idet arkivlovens regler forbyder afsløring af navne på personer i det materiale, han har fået adgang til. Der er dog så mange oplysninger om den formodede morder, at Weekendavisen i forbindelse med bogens udgivelse, gav et kvalificeret gæt på morderens identitet og satte navn på. Den mistænkte person døde i 2005, og der bliver ikke flere undersøgelser af forbrydelsen. Men det har der så sandelig været, kan man forstå på Peer Kaaes medrivende og velfortalte skildring. Den bygger på en livslang interesse samt minutiøs gennemgang af politiets 42 arkivkasser på Landsarkivet og et utal af interviews.

Ægteparret Vilhelm og Inger Margrethe Jacobsen levede et tilsyneladende stille og lidt anonymt liv. Men de blev myrdet på en blodig og grusom måde. De mystiske omstændigheder var med til at gøre mordene til den mest omtalte og omdiskuterede forbrydelse i efterkrigstiden. Ofrenes hoveder var knust, pakket ind i håndklæder og placeret på puder. Oven på hvert lig lå en stok, der var taget fra entreen. Og Vilhem Jacobsens ene håndled var gennemskåret med en stor køkkenkniv.

Politiet afhørte tusindvis af personer, og der var mange under mistanke, lige fra frihedskæmpere og kriminelle sortbørshandlere til nære venner af familien. Kaae tegner et fint portræt af de skumle miljøer i efterkrigstidens København, og læsere, der fulgte TV-serien Edderkoppen, vil kunne genkende flere af de lyssky typer.

Helt stille og anonymt levede Jacobsen-familien så alligevel ikke. Herren i huset havde gang i lidt lyssky forretninger og spil på travheste. Hans virksomhed handlede med tyskerne under besættelsen og havde problemer med frihedskæmperne. Hustruen var en frisk, hjemmegående kvinde, der nød at føre sig frem og spille lidt op til mændene i omgangskredsen.

”Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej” er spændende læsning, og den opruller et meget interessant miljø. Forfatteren har en fin indlevelsesevne, og der er indlagt flere dramatiserede scener, som giver historien et godt drive. I min første anmeldelse mistænkte jeg Peer Kaae for at have brugt sin fantasi lidt vel rigeligt i nogle af disse dramatiserede passager, bl.a. i kapitel 6. Her likvideres en grønthandler på Peter Bangs Vej. Forløbet er beskrevet med følelsesudbrud fra de involverede og mange detaljer. I en dialog om min anmeldelse oplyser Peer Kaae, at kapitlet bl.a. bygger på interviews med en af de involverede og mere end et års research. På samme måde kan andre passager dokumenteres, så jeg vil konkludere, at det er en særdeles velunderbygget og meget solid fortælling, der leveres i “Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej”.

Peer Kaae, Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej, 266 sider, People’s Press, September 2010.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.