// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Heather Morris: Tre søstre
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Krige

Heather Morris: Tre søstre

Skrevet af den 12. januar 2023 – 06:18Ingen kommentarer

Er du klar til en enestående historie om familiesammenhold, mod og håb? Tre søstre er fortsættelsen til Tatovøren fra Auschwitz og Cilkas rejse, og den er lige så fremragende som de to første bøger.

I 1929 kort før farens død lover de tre søstre Cibi, Magda og Livi deres far, at de altid vil passe på hinanden og aldrig lade noget skille dem ad. Det er et løfte, der kommer til at påvirke deres livsbane og skæbne.

De tre jødiske piger vokser op i Slovakiet sammen med deres mor og bedstefar. I 1942 bliver 17-årige Magda syg, og deres læge vælger at indlægge hende på hospitalet, så hun vil være i sikkerhed for nazisternes deportationer, som lægen har hørt rygter om. 19-årige Cibi er på træningslejr for at lære de færdigheder, der skal bruges for at skabe sig et nyt liv i Palæstina, og lægen mener, at Livi med sine 15 år er for ung til, at nazisterne vil tage hende med. Dermed burde alle tre søstre være i sikkerhed.

Men livet vil det anderledes, for nazisterne er ligeglade med Livis alder. Cibi beslutter at tage med for at passe på Livi, som hun har lovet sin far. De tror blot, at de skal arbejde for tyskerne, men da de ankommer til Auschwitz, finder de hurtigt ud af, at hver dag nu er en kamp for overlevelse på dette gudsforladte sted. Imens lider Magda alverdens kvaler derhjemme, da hun ingen anelse har om, hvor hendes søstre er, og hun har jo lovet sin far, at de altid vil holde sammen. Men til sidst bliver hun også taget til fange og sendt til Auschwitz, hvor de tre søstre bliver genforenet.

Tre søstre er en voldsom og hjerteskærende, men rørende fortælling om tre søstres kamp for overlevelse. Det er fortællingen om deres mod, udholdenhed og livsvilje samt den store kærlighed, der binder dem sammen. Det var helt ufattelige rædsler, Cibi, Magda og Livi gennemgik i nazisternes kløer, og det er ufatteligt, hvordan de kunne bevare et åbent og positivt sind og en imødekommenhed over for andre mennesker med de grusomheder, de var udsat for.

Bogen er som forfatterens tidligere bøger utroligt velskrevet og gribende. Man sidder sammen med søstrene i den kolde, trøstesløse lejr, man mærker deres sult og fortvivlelse, men man mærker også styrken, søsterbåndet og ukueligheden. Heather Morris formår at fortælle søstrenes historie med den største respekt for deres kamp og tab og med en finfølelse for tragediens omfang. Selvom historien er fuld af sorg og smerte, er den også hjertevarm og fuld af håb. De tre søstre er hver især et livstykke uden lige, og til trods for deres barske oplevelser bevarer de et åbent hjerte. Deres historie er utroligt inspirerende, og jeg anbefaler bogen på det varmeste!

Læs også vores anmeldelser af forfatterens andre bøger her.

Heather Morris, Tre søstre, Forlaget Aronsen, 440 sider, oversat af Randi Bjerre Høfring, november 2022

Der er lukket for kommentarer.