// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anne Berest: Postkortet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Roman

Anne Berest: Postkortet

Skrevet af den 21. november 2022 – 06:25Ingen kommentarer

I januar 2003 dukker et postkort uden afsender op i familien Berests postkasse. Postkortets motiv er operahuset i Paris, og det eneste, der står på postkortet, er fire navne; Ephraïm, Emma, Noémie, Jacques. Navnene på Annes mormors forældre, bror og søster, som alle døde i Auschwitz i 1942. Familien taler oprørt om, hvem der kan have sendt det til dem, men dagen efter bliver kortet gemt væk, og de taler ikke mere om det.

Seksten år skal der gå, før den nu gravide Anne beslutter sig for at undersøge, hvad budskabet er med det sendte kort, og hvad der virkelig skete op til de fires endeligt i 1942. Hvordan var det muligt for Annes mormor at undslippe deportation, og hvad skete der de efterfølgende år for mormoren? En tid som Annes mor aldrig har talt med sin datter om.
Med hjælp fra sin mor, en privatdetektiv og en kriminolog dykker Anne ned i familiens historie hundrede år tilbage, fra da hendes oldeforældre Ephraïm og Emma rejser fra Rusland over Palæstina og Letland og ender med at slå sig ned i Paris, inden krigen kommer og ændrer alt.

Postkortet er opdelt i 3 bøger. I den første får vi hele Anne Berests families historie fortalt både af hendes mor, men også ud fra studier, Anne selv har gjort sig. Det er en medrivende introduktion til den russisk jødiske familie, som bevæger sig som nomader gennem flere lande i søgen efter et sted, de kan føle sig accepteret og i sikkerhed. Bog to er Annes egne oplevelser ved at vokse op som en ikke-praktiserende jøde, men med tyngden fra sin mors familie tungt på sine små barneskuldre, og tredje bog er Annes mormor Myriams historie, fra hun bliver adskilt fra sine forældre og søskende til årene efter krigen.

Jeg var fuldkommen blæst bagover af denne historie. Anne skriver farverigt og medrivende med en elegant vekslen mellem den autofiktive del, hvor hun genskaber minder ud fra små bidder af facts, og de samtaler hun har med sin mor og andre undervejs. Elsker du at læse historier om tiden omkring Anden Verdenskrig, er denne en must-read, især fordi den er så anderledes i sin opbygning, men også fordi historien er enormt dragende.

Anne Berest: Postkortet, Alpha, oversat af Ane-Grethe Østergaard, 550 sider, oktober 2022

Der er lukket for kommentarer.