// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Lea Kampe: En engel i Warszawa
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Krige, Roman

Lea Kampe: En engel i Warszawa

Skrevet af den 15. december 2022 – 06:50Ingen kommentarer

Der er efterh√•nden skrevet mange historier om 2. verdenskrig, men jeg elsker alligevel at l√¶se om de helte, der satte deres eget liv p√• spil for at redde fremmede mennesker fra nazisternes uhyrlige overgreb. Jeg bliver lige imponeret hver gang over den selvopofrelse og vilje til at s√¶tte livet p√• spil for at hj√¶lpe andre i n√łd. I disse tider med krig i Europa kan jeg ikke lade v√¶re med at overveje, om jeg mon selv vil v√¶re lige s√• modig, hvis krigen kommer til Danmark.

I Warszawa etablerer nazisterne i 1940 en stor ghetto, hvor alle j√łder skal samles. Irena Sendler er socialr√•dgiver og har mange j√łdiske klienter. Hun er rystet over nazisternes behandling af det j√łdiske folk og beslutter sig for at hj√¶lpe dem med alle de midler, hun har til r√•dighed. Men jo l√¶ngere bes√¶ttelsen varer, jo sv√¶rere bliver det at skaffe de n√łdvendige forn√łdenheder og smugle dem ind i ghettoen.

En dag finder Irena et sp√¶dbarn, der er blevet forladt af sine desperate for√¶ldre, og det lykkes hende at smugle barnet ud af ghettoen og skaffe falske ‚ÄĚariske‚ÄĚ identitetspapirer til barnet, s√• det kan bo hos en ikke-j√łdisk familie. Det bliver startskuddet p√• en storstilet redningsaktion for at redde s√• mange b√łrn som muligt. Det er med livet som indsats, at Irena smugler b√łrnene ud, men det er ikke kun sit eget og b√łrnenes liv, hun bekymrer sig om. Hendes store k√¶rlighed, Adam, er nemlig j√łde, men kan hun ogs√• redde ham?

Irena Sendler reddede 2.500 j√łdiske b√łrn fra en grusom d√łd ved at smugle dem ud af ghettoen et efter et. I h√•bet om at kunne genforene dem med deres for√¶ldre efter krigen gemte hun derfor deres navne i et syltet√łjsglas. En af de st√¶rkeste scener i bogen, som gjorde stort indtryk p√• mig, var, da hun efter krigen var i stand til at genforene en mor med sin s√łn. Det var utroligt r√łrende.

P√• trods af at Irena i 1943 blev anholdt, afh√łrt og tortureret af Gestapo, afsl√łrede hun aldrig sit netv√¶rk eller b√łrnenes navne. Hun form√•ede at flygte fra Gestapo og holde sig skjult til krigens slutning, og hun d√łde f√łrst i 2008 n√¶sten 100 √•r gammel. Kort f√łr sin d√łd var hun i spil til Nobels fredspris.

Irena Sendlers historie er fort√¶llingen om et kulsort kapitel i verdenshistorien, men ogs√• om utroligt mod, viljestyrke og h√•b. Om at finde en ukendt styrke i sig selv, n√¶gte at lade sig kue, trodse angsten og st√• op mod overmagten, koste hvad det vil, fordi det er det rigtige at g√łre.

Bogen bygger p√• virkelige optegnelser og dagb√łger skrevet under krigen b√•de af modstandsfolkene og nazisterne. Det giver et meget realistisk og smertefuldt indblik i livet i de m√łrke √•r, hvor grusomheder var en del af hverdagen. Det er rystende at l√¶se, med hvor stor kynisme og ligegyldighed nazisterne dr√łftede udryddelsen af det j√łdiske folk ‚Äď som om det var dyr, der skulle transporteres til slagteriet. Der er ingen f√łlelser ud over afsky over for disse (i nazisternes √łjne) undermennesker. Det er sv√¶rt at forst√•, hvordan man kan have s√• lidt empati og medf√łlelse over for sine medmennesker.

En engel i Warszawa er andet bind i Gutkinds serie Historiens enest√•ende kvinder. Serien fort√¶ller i romanform om en r√¶kke bem√¶rkelsesv√¶rdige kvinder, der har skabt historie, som inspirerer den dag i dag. L√¶s ogs√• vores anmeldelse af den f√łrste bog i serien, Arkitekten fra New York.

S√łger du inspiration til lignende b√łger, kan du l√¶se mere her.

Lea Kampe, En engel i Warszawa, Gutkind, 362 sider, oversat af Maj Westerfeld, oktober 2022

Der er lukket for kommentarer.