// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Douglas Stuart: Unge Mungo
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Douglas Stuart: Unge Mungo

Skrevet af den 20. september 2022 – 05:58Ingen kommentarer

Mungo er bare en teenagedreng, da hans mor sender ham p√• fisketur med to fremmede m√¶nd. Det er for hans egen skyld, forlyder det, og der er da ogs√• gode grunde til at han kunne tr√¶nge til at komme lidt v√¶k fra hjemmet: hans mor er en umoden alkoholiker, der fik b√łrn alt, alt for tidligt. Hans storebror handler med narko og arrangerer slagsm√•l for sjov. Hans stores√łster ‚Äď som er den eneste, der har taget sig af Mungo ‚Äď er blevet optaget p√• universitet og rejser v√¶k. Og n√• ja, hjemmet ligger i et af de fattigste og mest r√• kvarterer i Glasgow og vi er i begyndelsen af 90‚Äôerne.

Alligevel bliver alt kun værre på den katastrofale tur.

N√•r hans mor sender ham v√¶k, er det ikke fordi hun erkender sine egne begr√¶nsninger. I s√• fald valgt hun jo nok ikke at sende ham v√¶k med to alkoholiserede tidligere d√łmte, hun faktisk slet ikke kender. Nej, Mungo skal p√• fisketur for at l√¶re at blive en rigtig mand med rigtige mandlige v√¶rdier. Mungo har nemlig f√•et et n√¶rt venskab for nabodrengen James, et venskab der viser sig at stikke dybere end bare venskab. Og d√©t kan familien ikke acceptere, for druk og kriminalitet er helt normalt, men ‚ÄĚs√•dan en‚ÄĚ kan man jo ikke have i familien.

Så Mungo bliver sendt på fisketur. Og det går ikke stille for sig, men nok ikke som hans familie havde forventet.

Unge Mungo er anden roman fra Douglas Stuarts h√•nd. Den f√łrste, Shuggie Bain, var en af sidste √•rs allerbedste b√łger, og kredsede om nogle af de samme temaer. Ogs√• i Unge Mungo f√łlger vi en ung dreng fra en udsat familie fra den nederste del af den britiske underklasse og ogs√• i Unge Mungo fors√łger hovedpersonen at forst√• sin egen homoseksualitet. Vi er stadig i Skotland, men nu i 90erne og ikke i 80erne. Det g√łr dog ikke sagen meget bedre, konsekvenserne af Margaret Thatchers politik m√¶rkes stadig.

Men her h√łrer lighederne ogs√• op. Unge Mungo er endnu mere r√• end Shuggie Bain, for der er ikke meget varme eller n√¶rhed i Mungos liv. Hans n√¶re fors√łger ikke engang at tage sig af ham, med s√łsteren som eneste undtagelse. Volden i Glasgow er r√•, overgreb, forh√•nelse og fattigdom er dagens orden. Alligevel er der ogs√• sk√łnhed i forholdet mellem James og Mungo, der langsomt, langsomt og smukt vokser frem og viser en anden side af livet, en side hvor √łmhed og k√¶rlighed betyder noget.

Scenerne hvor James og Mungo finder hinanden og erkender deres f√łlelser og seksualitet er smukke og hjertesk√¶rende r√łrende. Alligevel lever Unge Mungo ikke helt op til Stuarts debut (hvilket jo ogs√• ville v√¶re sv√¶rt). Det er som om, der er smurt lidt for tykt p√• i handlingen, volden og p√• n√¶r James, Mungo og Mungos s√łster f√•r ingen af karaktererne egentlig dybde. Det bliver lidt sort/hvidt og det er √¶rgerligt, n√•r vi nu ved at Douglas Stuart kan skildre fattigdommens afm√¶gtighed s√• man forst√•r og f√łler med de mennesker, der ikke er i stand til at tage sig af sig selv og dermed heller ikke af andre.

Douglas Stuart: Unge Mungo. 420 sider, Politikens forlag. Oversat af Signe Lyng, udkom 31. august 2022

Der er lukket for kommentarer.