// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Rachel Röst: Pyntesmil
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Rachel Röst: Pyntesmil

Skrevet af den 25. august 2022 – 06:44Ingen kommentarer

“Hun åbner. To brede mænd står i døren. De spørger til, hvad der foregår. Om hun er okay. Mor nikker med sit pyntesmil.”

Gry er 42 år, bosat i København og ansat som chef i en stor patientforening. Hun ligner en, der har styr på tingene, men virkeligheden er en anden. Hun er for nyligt flyttet ind i en lejlighed, men får ikke taget sig sammen til at pakke de sidste kasser op. Det viser sig, at hun tit flytter, at det er svært for hende at falde til og at få skabt en bolig om til et hjem.

Et andet sted på Sjælland bor hendes mor sammen med en undulat. Moren er psykisk syg og i klar mistrivsel. En dag falder hun og får en flænge i hovedet, hvorfor Gry kører ned til hende. Konfronteret med morens flænge og de blå mærker på hendes arne, vækkes minderne fra barndommen. En barndom med en gradvis mindre nærværende mor og en over for moren opfarende og voldelig far.

Jeg blev hurtigt optaget af Gry og hendes fortælling. Især bogens tilbageblik til barndommen, hvor det er barnets skildring af livet i familien vi må forholde os til, var rå læsning. Og selvom det bare er en fiktiv roman, er den svær lige at ryste af sig – der findes jo masser af børn som Gry, der dagligt må lægge øre til voksnes skænderier og slagsmål og jævnligt må lyve og dække over, hvad der foregår i hjemmet.

Pyntesmil er en god og autentisk roman om at vokse op i en dysfunktionel familie og om de konsekvenser det kan medføre som voksen.

Rachel Röst romandebuterede i 2021 med bogen Grundvold. En historie om en mormonfamilie, hvor en far havde magten og brugte den til at udøve social kontrol. Romanen var inspireret af forfatterens egen barndom og opvækst. I den nye roman Pyntesmil møder vi også en dominerende far og en familie med uhensigtsmæssige måder at behandle andre på, men denne gang er det ren fiktion.

Rachel Röst (f. 1976) er cand.mag. i litteraturvidenskab, litteraturformidler og foredragsholder. Hun har stiftet non-profit organisationen Læs for livet, der sikrer udsatte børn og unge adgang til læseoplevelser.

Rachel Röst: Pyntesmil, Gyldendal, 208 sider, August 2022.

Der er lukket for kommentarer.