// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Timothy Snyder: Bloodlands
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Timothy Snyder: Bloodlands

Skrevet af den 11. august 2022 – 07:24Ingen kommentarer

1930‚Äôerne og 1940‚Äôerne var to historiske set helt enest√•ende brutale √•rtier og ingen steder var brutaliteten og lidelserne v√¶rre end i √ėsteuropa. Et b√¶lte fra Baltikum i nord nedover det √łstlige Polen, Hviderusland og Ukraine udgjorde ikke bare nogle af de v√¶rste slagmarker fra anden verdenskrig, men var ogs√• scenen for de st√łrste udryddelser af mennesker.

Bloodlands, kalder den amerikanske historiker Timothy Snyder omr√•det, og med det sigter han ikke bare til de forf√¶rdende konsekvenser af Hitlers angreb p√• f√łrst Polen og derefter Sovjet, men ogs√• p√• selvsamme Sovjets handlinger b√•de f√łr, under og efter krigen. De mennesker, der var s√• uheldige at bebo dette omr√•de, blev ramt af ikke bare verdenskrig og holocaust, men ogs√• af kommunistisk diktatur og foragt for menneskeliv. J√łder blev allerh√•rdest ramt, igen og igen, men de var ikke de eneste ofre.

Det er et omr√•de, hvor gr√¶nserne blev flyttet mange gange i f√łrste halvdel af det tyvende √•rhundrede. Det begyndte med 1. verdenskrig, der ikke bare kostede millioner af d√łde, men ogs√• udl√łste tre kejserrigers fald og en revolution. I det nye √ėsteuropa blev Sovjet stormagten, om end en paranoid en af slagsen. De mange nye folkeslag, der skulle passe ind i det kommunistiske paradis var ikke altid begejstrede ved tanken, og hurtigt gik revolutionen ikke kun udover klasseforr√¶derne, men blev ogs√• til etnisk udrensning.

Bedst kendt i dag ‚Äď og st√łrst i omfang – er m√•ske den hungersn√łd, som Stalin p√•tvang Ukraine, men ogs√• andre folkeslag som eksempelvis det polske mindretal i Sovjet blev m√łdt med forf√łlgelse, deportation og mord. Senere fulgte de store skueprocesser, Gulag og deportationerne, f√łr scenen var sat for Nazityskland og Sovjets deling af Polen som indledningen p√• anden verdenskrigs r√¶dsler.

Vi ved alle hvordan det endte, men mere ukendt er m√•ske, at langt hovedparten af udryddelsen af Europas j√łder faktisk ikke fandt sted i arbejds- og udryddelseslejren Auschwitz som ellers er blevet symbolet p√• holocaust. I Ukraine, Hviderusland, Baltikum og selve Rusland blev j√łderne for det meste myrdet med skud, og ellers blev de sendt i nogle af de rene udryddelseslejre, hvor ingen blev selekteret fra til arbejde og der derfor ikke rigtig var nogle overlevende, der kunne fort√¶lle om r√¶dslerne. Ukendt for mig var ogs√•, at op imod tre millioner sovjetiske soldater d√łde af sult og kulde i krigsfangelejre ‚Äď et klart brud p√• krigens love, men det bekymrede ikke nazisterne.

Bloodlands er den n√łgterne beretning og samlede perspektivering af disse folkemord. Det er et helt ufatteligt antal mennesker, der omkom p√• mindre end tyve √•r fordi Hitler og Stalin ville det. Det er barsk l√¶sning, og man m√• sunde sig lidt undervejs. Men det er n√łdvendigt, for fortiden er aldrig rigtig helt v√¶k, og hvad der skete dengang har ikke bare efterladt store huller i menneskeheden, men har sat sig spor hos b√•de almindelige mennesker og beslutningstagerne.

Timothy Snyders v√¶rk er et hovedv√¶rk og helt uomg√¶ngeligt. Det er oprindeligt udgivet i 2010, men er desv√¶rre skr√¶mmende aktuelt i √łjeblikket. Det er h√•rd kost at komme igennem, for Snyder beskriver hvad der skete ‚Äď ogs√• de frygtelige detaljer. Men det er n√łdvendigt at vide det, huske det ‚Äď og aldrig igen vende det blinde √łje til folkemord i Europas Bloodlands.

Timothy Snyder: Bloodlands. Europa mellem Hitler og Stalin. 576 sider, Gads forlag. Oversat af Peter D√ľrrfeld, udkom 15. juni 2022

Der er lukket for kommentarer.