// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Simone de Beauvoir: En velopdragen ung piges erindringer
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Erindringer

Simone de Beauvoir: En velopdragen ung piges erindringer

Skrevet af den 16. september 2022 – 06:15Ingen kommentarer

Jeg kan simpelthen ikke komme mig over Simone de Beauvoirs (1908-1986) erindringer. Hendes sprog, hendes tanker og hendes selverkendelse ramte mig på et helt andet plan. Dette er historien om, hvad der formede Simone de Beauvoir og gjorde hende til den feminist og filosof, hun er kendt for at være.

Jeg havde endnu ikke kastet mig over Simone de Beauvoirs b√łger, f√łr jeg stiftede bekendtskab med ‚ÄôEn velopdragen ung kvindes erindringer‚Äô. Det er jeg p√• sin vis glad for. Hendes filosofiske hovedv√¶rk ‚ÄôDet andet k√łn‚Äô havde st√•et og r√•bt af mig i √•revis fra reolen, og selvom jeg straks erhvervede mig en r√¶kke b√łger af Simone de Beauvoir efter med begejstring at have l√¶st ‚ÄôSmertef√¶lden‚Äô af Anastassia Arnold (den mest gribende historie om forholdet mellem Simone de Beauvoir og forfatteren Nelson Algren), stod de stadig ul√¶ste hen.

Og hvorfor var jeg s√• glad for endnu ikke at have l√¶st dem? Jo, der er noget helt s√¶rligt ved at vokse op med en forfatter. Ja, jeg ved godt, jeg ikke er f√łdt i 1908, og at bogen er skrevet langt senere, men at f√• muligheden for at stifte bekendtskab med en forfatters sp√¶de tanker fra hun var helt ung, vide hvad der formede hende og derved l√¶re hende at kende, er noget helt s√¶rligt. Og nu kan jeg simpelthen ikke vente, til jeg f√•r tid og ro til at l√¶se ‚ÄôDet andet k√łn‚Äô.

I ‚ÄôEn velopdragen ung kvindes erindringer‚Äô h√łrer vi om Simones borgerlige opv√¶kst, hendes bedste venner, hendes for√¶ldres lidt atypiske m√•de at leve p√• og deres samtidig s√• strenge m√•de at opdrage deres d√łtre p√•. Vi m√łder Simones f√łrste store k√¶rlighed og h√łrer om hendes f√łrste m√łde med Jean-Paul Sartre, alt imens Simone beskriver sine ekstremt store forventninger til sig selv og det, hun selv mente, hun var skabt til at udrette. Det er virkelig godt og interessant, og jeg fandt p√• intet tidspunkt beretningen kedelig, eller at der var passager, der var overfl√łdige.

Kunne du godt t√¶nke dig at f√• et st√łrre kendskab til Simone de Beauvoir, er dette bestemt et godt udgangspunkt. Hendes ambitioner, intelligens og l√¶ngsel efter noget st√łrre er vanvittigt opl√łftende og meget inspirerende. Der er ingen tvivl om, at disse erindringer beskriver en ung pige og kvinde, der vil fort√¶lle sin l√¶ser noget. Jeg kan da ogs√• uden omsv√łb sige, at uanset sin alder i denne bog har Simone de Beauvoir s√• meget p√• hjerte, at man h√¶fter sig ved hvert eneste ord.

Simone de Beauvoir: En velopdragen ung kvindes erindringer, Gyldendal, oversat af Lilian Munk Rösing og Birte Dahlgreen, 448 sider, juni 2022

Der er lukket for kommentarer.