// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Simone de Beauvoir: En velopdragen ung piges erindringer
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Erindringer

Simone de Beauvoir: En velopdragen ung piges erindringer

Skrevet af den 16. september 2022 – 06:15Ingen kommentarer

Jeg kan simpelthen ikke komme mig over Simone de Beauvoirs (1908-1986) erindringer. Hendes sprog, hendes tanker og hendes selverkendelse ramte mig på et helt andet plan. Dette er historien om, hvad der formede Simone de Beauvoir og gjorde hende til den feminist og filosof, hun er kendt for at være.

Jeg havde endnu ikke kastet mig over Simone de Beauvoirs bøger, før jeg stiftede bekendtskab med ’En velopdragen ung kvindes erindringer’. Det er jeg på sin vis glad for. Hendes filosofiske hovedværk ’Det andet køn’ havde stået og råbt af mig i årevis fra reolen, og selvom jeg straks erhvervede mig en række bøger af Simone de Beauvoir efter med begejstring at have læst ’Smertefælden’ af Anastassia Arnold (den mest gribende historie om forholdet mellem Simone de Beauvoir og forfatteren Nelson Algren), stod de stadig ulæste hen.

Og hvorfor var jeg så glad for endnu ikke at have læst dem? Jo, der er noget helt særligt ved at vokse op med en forfatter. Ja, jeg ved godt, jeg ikke er født i 1908, og at bogen er skrevet langt senere, men at få muligheden for at stifte bekendtskab med en forfatters spæde tanker fra hun var helt ung, vide hvad der formede hende og derved lære hende at kende, er noget helt særligt. Og nu kan jeg simpelthen ikke vente, til jeg får tid og ro til at læse ’Det andet køn’.

I ’En velopdragen ung kvindes erindringer’ hører vi om Simones borgerlige opvækst, hendes bedste venner, hendes forældres lidt atypiske måde at leve på og deres samtidig så strenge måde at opdrage deres døtre på. Vi møder Simones første store kærlighed og hører om hendes første møde med Jean-Paul Sartre, alt imens Simone beskriver sine ekstremt store forventninger til sig selv og det, hun selv mente, hun var skabt til at udrette. Det er virkelig godt og interessant, og jeg fandt på intet tidspunkt beretningen kedelig, eller at der var passager, der var overflødige.

Kunne du godt tænke dig at få et større kendskab til Simone de Beauvoir, er dette bestemt et godt udgangspunkt. Hendes ambitioner, intelligens og længsel efter noget større er vanvittigt opløftende og meget inspirerende. Der er ingen tvivl om, at disse erindringer beskriver en ung pige og kvinde, der vil fortælle sin læser noget. Jeg kan da også uden omsvøb sige, at uanset sin alder i denne bog har Simone de Beauvoir så meget på hjerte, at man hæfter sig ved hvert eneste ord.

Simone de Beauvoir: En velopdragen ung kvindes erindringer, Gyldendal, oversat af Lilian Munk Rösing og Birte Dahlgreen, 448 sider, juni 2022

Der er lukket for kommentarer.