// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lauren Groff: Matrix
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Lauren Groff: Matrix

Skrevet af den 30. august 2022 – 07:10Ingen kommentarer

Marie er en høj og knoklet syttenårig pige. Hun er ikke nogen skønhed, men hun rummer en skarpsindighed, lidenskab og kløgt, som kun er få forundt. Hun har mistet sin mor og bliver ’optaget’ ved hoffet, hvor hun rager uklar med dronning Aliénor også bliver hun sendt til det kolde og fattige kloster.

Indenfor klosterets mure lever Marie efterfølgende hele sit liv. Hun begynder som novice, men stiger i graderne og bliver priorinde og til sidst abedisse. Indenfor disse klostermure hersker et helt specielt hierarki og fællesskab, og Marie får ved hjælp af knofedt, kløgt og snarrådighed klosteret på fode igen, så det bliver et af de ypperste og rigeste steder i landet. Men det er også en kamp, som koster på det menneskelige plan. Det er hårdt at være den, som skal tage alle beslutninger, – også de grimme, og det er absolut ikke let, når man er kvinde og lever i et patriarkalsk samfund. Marie tager udfordringen på sig, og bliver den Matrix de andre kvinder kan se op til og spejle sig i.

Bogen giver i et fiktivt perspektiv et flot og spændende indblik i klosterlivet med dets bønner og arbejde, samtidig med at vi får et indblik i en lidenskab, et begær og et kvindefællesskab, som ofte tysses ned. Bare fordi man går i kloster, er det jo ikke ensbetydende med, at alle ens drifter og lyster bare sættes på standby, så bogen rummer også en stor kærlighedshistorie. Der er en higen efter at få lov til at stå ved, hvem og hvad man er, hvilket er en direkte replik til samfundsdebatterne i dag.

Matrix er en flot bog, hvor den historiske person ‘Marie de France’ får nyt liv, samtidig med at nutidens tale om køn og seksualitet også ses som et bærende tema i romanen. Bogen er ikke nødvendigvis let at læse, og et kendskab til klosterverdenen og de bibelske fortællinger hjælper. Det er en bog, som kræver noget af sin læser, men den er alle læsetimer værd. Den giver i hvert fald mulighed for at tænke over, hvem der har gået før os, og som har kæmpet før os. Hvem der har gjort det muligt for os at stå der, hvor vi står i dag, – og vide, at det måske nogle gange er fint nok at lade egoismen falde og ”lade ego opsluge af nos”.

Lauren Groff har også skrevet Florida og  Skæbne og hævn 

Lauren Groff; Matrix, Gads forlag, 2022, 259 sider, oversat af Signe Lyng

Der er lukket for kommentarer.