// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mathilde Walter Clark: Samlede historier
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fortællinger

Mathilde Walter Clark: Samlede historier

Skrevet af den 10. august 2022 – 06:19Ingen kommentarer

Lettere blæst bagover er jeg efter at have læst Mathilde Walter Clarks Samlede historier, hvilket vil sige hele 31 styks af slagsen. De er gode, tankevækkende, rørende og ubehagelige.

På allerfineste vis tager hun i sine korte og lange historier livtag med livets store spørgsmål, hun tager sin læser ved næsen, hun twister tingene, så man bliver i tvivl om, hvad der er sandhed, og hvad der er løgn og latin. Man græmmes og væmmes samtidig med, at man er godt underholdt. Alt det kan hendes historier, og hvor er det skønt, at de får lov til at stå, som de små historier de er, at de ikke kaldes noveller eller essays, for de er nemlig historier, historier vi kan spejle os i på godt og ondt.

Bogen er tematisk inddelt under overskrifterne ’tingenes uorden’, grumme historier’ og ’tre historier’. Og der er vitterligt uorden i tingene, da byen pludselig overskygges af en stor sky, og alt bliver mørkt. Da så skyen forsvinder igen, og solen får magt, er det også et problem, – ja hvad vil folk have? En historie om en sky som er mere dagsaktuel, end man lige ved første møde tror. Og tingenes uorden fortsætter hos forfatteren, som ikke kan få forfattet sin roman, ord og sætninger vil ikke hænge sammen. Eller fritidsterapeuten som ved at stille ’de rigtige spørgsmål’ får ødelagt sit liv.

De grumme historier trænger sig også på. Især hos madanmelderen, eller smagskunstneren som han ynder at kalde sig selv, som for hver gang han sætter et prægtigt måltid mad til livs, mister en legemsdel. Og ja, lad mig bare spoile, det ender tragisk, men også lidt tragikomisk. Der er også den grumme historie om svanen, hvor kulturforskelle og sproglig forvirring bringer den unge studerende til fald: ”De var udmærket klar over at det ikke havde været i nogen ond mening. Det var en offentlig park, han kom fra en anden kultur, men en svane. Det var barbarisk efter deres standarter, barbarisk og kunne ikke passere.”

Matilde Walter Clark er ikke bange for at skrive det grimme, ækle og grumme frem, og det synes jeg er enormt befriende, da vi har en tendens til at polere vores verden, en tendens til kun at vise den positive, flotte og succesrige side af os selv frem og ikke den mindre flatterende. Sproget i bogen er holdt i et stramt greb samtidig med, at det er fabulerende og billedskabende. Så hvis man er til en god historie, så kan jeg varmt anbefale Samlede værker, og jeg lover, at man både græder, griner og krummer tæer undervejs.

Mathilde Walter Clark har også skrevet Huset uden ende, som er spækket med essays og romanen Lone Star.

Mathilde Walter Clark, Samlede historier, Politikens forlag, 2022, 304 sider.

Der er lukket for kommentarer.